A Dunakanyar kikötőiben augusztus végéig, több mint két hónapon keresztül várják kulturális rendezvények a látogatókat a hétvégéken – közölte közös sajtótájékoztatón Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, Rétvári Bence, az Emmi és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára hétfőn Visegrádon.

Vitályos Eszter azt mondta, hogy a 300 milliárdos Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban helyet kapott a szálláshelyek minőségi fejlesztése, amellyel megerősödhet a turizmus jövedelemtermelő képessége. Hozzátette: rengeteg fejlesztés történik a visegrádi térségében is, például megújulnak a Nagyvillám sípálya szolgáltatásai, a Mogyoró-hegyen tematikus játszótér épül, autós panorámapontokat alakítanak ki. Megújult Budapest és Pest megye 15 vízitúra-megállóhelye Szobtól Dömsödig.

Rétvári Bence, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője is, azt mondta, hogy tavaly a MAHART PassNave-val közösen elindított dunakanyari hajós körjáratoknak 120 ezer utasa volt. Ez a program idén azzal bővült, hogy minden kikötőben kulturális programok fogadják az idelátogatókat egészen augusztus végéig, minden hétvégén. Hozzátette, hogy Magyarországon a koronavírus-járvány utáni újraindításnak fontos része a kultúra újraindítása is, ezért

a jövő évi költségvetés 16 milliárd forint többletet tartalmaz a kulturális terület számára.

Völner Pál államtitkár, a térség másik országgyűlési képviselője
arról beszélt, hogy a turisztikai fejlesztési programok mellett a
vidékfejlesztési támogatások egyik nagy kedvezményezettje is a térség.
Hozzátette, hogy a több mint két hónapon keresztül tartó rendezvények között
megtalálhatóak helyi együttesek bemutatkozásai és messziről jött előadók is.

A MAHART PassNave Személyhajózási Kft. az Emberi Erőforrások
Minisztériumával együttműködésben rendezi meg idén első alkalommal a Dunakanyar
Művészeti Fesztivált, amely péntekenként, szombatonként és vasárnaponként kínál
színes kulturális programokat.

Fotó forrása: a fesztivál Facebook-oldala