Az orgona elsősorban egyházi szertartásokhoz kötődik. Mennyire ismert és népszerű, mint koncerthangszer?

A klasszikus zenével kapcsolatban általában ritka az említett jelzők használata. Beszélhetünk arról, hogy a komolyzene bizonyos szegmensei ismertebbek, népszerűbbek, de a rendszeres koncertlátogatók köre jól behatárolható. Ezért tartom különösen fontosnak a klasszikus zene népszerűsítését, és ebbe beletartoznak a populárisabb hangszerek, például a zongora, trombita is. Az orgona még az efféle népszerűségtől is messze van, noha szerintem az egyik legizgalmasabb és leglátványosabb hangszer.

A koncertlehetőségeket valóban behatárolja, hogy a magyarországi hangszerek több mint 90 százaléka templomokban található. Akad néhány koncertterem, ahol van orgona, ám ritkán kerül a középpontba. Éppen ezért tartja fontosnak a Filharmónia Magyarország ennek a sokszínű hangszernek a megismertetését.

Mennyire változatos az orgonára írt repertoár?

A leggyakrabban játszott orgonairodalom a barokk és a romantika időszakából való. A barokkot megelőző korszakban is születtek orgonakompozíciók, ezek ritkábban kerülnek terítékre, bár Magyarországon is egyre elterjedtebb a historikus hangszerek használata. A klasszicizmus kevésbé ismert orgona műveket produkált, a kortárs zeneirodalomnak viszont ismét népszerű hangszerévé vált.

Kovács Szilárd Ferenc a Balatonlellei Római Katolikus templomban ad majd koncertet

Eötvös Péter három éve bemutatott Multiversumának például főszereplőjévé vált egy orgona és egy Hammond-orgona. Mennyire gyakori, hogy az orgona előtérbe kerül?

Ha már ezt az Eötvös-művet említette, kimondottan érdekes volt a koncepció, amelyben a szerző a szimfonikus zenekart is az orgona regisztereihez hasonlatosan „használta”. Akadnak természetesen orgonaversenyek, azonban ezek kis része számít gyakran játszott, közismert alkotásnak. Nem véletlen, hogy a budapesti Billentyűverseny bérletsorozatunkban rendszeresen helyet kapnak orgonaversenyek is. A már említett infrastrukturális nehézségek miatt ezek soha nem lesznek olyan gyakran előadott művek, mint például a zongoraversenyek. A hangszer 19. századi megújulásakor a készítők célja volt, hogy az orgona szimfonikus zenekari hangzást produkáljon, így nyilván különösen izgalmas, ha egy szimfonikus zenekarral együtt kerül színpadra.

Fotó: Zaťko Ervin 

Minden hangszer más, de az orgona esetében ez különösen igaz. Egy koncert előtt mindig „meg kell tanulni” az adott orgonán játszani?

Az orgonák lehetőségei rendkívül eltérőek, valóban nincs két egyforma hangszer. A „nagy koncertorgonaként” emlegetett hangszerek, például a budapesti Szent István Bazilikában, a debreceni református Nagytemplomban vagy a pécsi székesegyházban is, bár hasonlóak, egészen eltérő regiszterekkel rendelkeznek. A hangversenyek előtt időt kell szánni az adott hangszer kiismerésére, ez akár több napot is igénybe vehet egy-egy koncert előtt.

Évek óta megrendezik nyáron az OrgonaPont sorozatot és az Orgonák éjszakáját. Idén milyen koncertekkel készülnek?

Ha augusztus, akkor orgona − ez évek óta így van a Filharmónia Magyarországnál. A hónapban több mint ötven helyszínen tartunk koncerteket országszerte. A legnagyobb rendezvényünk augusztus 8-án az Orgonák éjszakája, amelyen az ország számos pontján hallgathatnak különleges koncerteket, a nap folyamán pedig családi rendezvényekkel, „beavató” programokkal készülünk. Kivisszük az orgonákat a piacokra, várakba, fürdőhelyekre. Bár az igazi sípok ott nem szólalhatnak meg, az emberek megnézhetik a játszóasztalt: a billentyűket, a manuálokat, a sok-sok kapcsolót, amelyek egy repülőgép irányítófülkéjéhez teszik hasonlatossá ezt az instrumentumot. A hangzás ilyenkor elektronikusan generált, de ez alkalommal nem ez a lényeg. Beischer-Matyó Tamás komponált egy különleges művet is erre a napra, azt szeretnénk, ha minél több helyen felcsendülne az Invocation.

Akadnak kiemelt, központi eseményeink, ilyen a Szent István Bazilikába tervezett hangverseny, amelyen Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész Miklósa Erika énekművésszel és Tóth László trombitaművésszel lép fel. A pécsi bazilikában vakok és gyengénlátók javára szerveztünk jótékonysági koncertet, a tihanyi apátság templomában is egy különleges orgonára és énekhangra összeállított műsorral készülünk; az apátság sosem látott megvilágításba kerül a koncert idejére.

Nyitókép: Szamosi Szabolcs orgonál. Forrás: Filharmónia.hu