A pandémia miatt tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál 2021-ben nyáron tér vissza. A Miskolci Balett meghívására a városba érkeznek a hazai és külföldi táncvilág legkülönlegesebb produkciói, melyeket augusztus 24. és 28. között látogathat a tánckedvelő közönség.

A
táncfesztivál idén is Éder Vera fotókiállításával nyílik meg. A Miskolci Balett
táncművészei a fotóművész képein keresztül adják át mindazokat az érzelmeket,
melyeket az elmúlt közel másfél évben éltek meg a járványhelyzet alatt.

Spanyolországból érkezik az El Carromato utcaszínházi társulat. A Big Dancers egy utcai előadás, főszerepben óriási táncoló bábokkal. Elképesztő show: emberi szobrok, különféle geometriai formák, fények keltenek erőteljes vizuális hatást. Az óriási alakok színes jelmezekben lépnek fel, és elárasztják az utcát „elektro-energetikus” zenéjükkel és pozitív energiájukkal.

A miskolci társulat rögtön egy nemzetközi kollaborációval indít:

Garrett Smith amerikai koreográfus a dallasi Bruce Wood Dance együttes után Európában először a Miskolci Balett társulatának adta át a Tiltott ösvények című produkciót, mely rávilágít arra, hogy a művészet szabadságát nem lehet korlátozni; harcolni kell azért, hogy szabadon táncolhassunk, szabadon élhessünk. A világon több olyan ország is van, ahol törvények tiltják a nyilvános táncot, egymás megérintését, a táncművészet gyakorlását. A Tiltott ösvények tisztelgés azok előtt, akiknek nem adatik meg a mozgás szabadsága.

A Gangaray Dance Company az Agora című előadását hozza el Miskolcra.

Az agora az ókori görögök megszentelt kommunális tere, portugál nyelven a jelentése: most. „Számomra egy olyan szakrális hely, ahol a közösség hite, ideológiája, szenvedélye és reménye egységbe fonódik össze, amelynek anyanyelve a tánc” – foglalja össze az előadást Hámor József koreográfus.

A
Szegedi Kortárs Balett The black paintings/Blue
című előadását is láthatja augusztusban a miskolci közönség. A
Blue című előadásában az alkotók a kék színt egyfajta
szimbólumként használva, annak számtalan jelentése köré építik a darabot.
Nanine
Linning holland koreográfusnő The black paintings című darabja is
látható az est alkalmával, melyben az alkotó Francisco Goya festményeit saját,
a mai társadalomra vonatkozó víziójával együtt kelti életre és helyezi a
klasszikus világosság és sötétség közti harc történetébe.

A Grecsó fivérek is Miskolcra érkeznek idén nyáron.

Új, egyedi Grecsó-prózák, friss versek, családi történetek és anekdoták alapozzák meg az estet, melyet az improvizatív jazz, és a szintén pillanat szülte kortárs balett, Grecsó Zoltán összetéveszthetetlen mozdulatai varázsolnak színház élménnyé. Ahogy a testvérek ironikus vetélkedése, a tánc és az irodalom nyelvén előadott fricskák is segítik a nézők azonosulását, hiszen családi tükörhelyzeteket generálnak, ahol a saját identitásuk kerül reflektorfénybe. A Többet magunkról őszinte, vallomásos és karakteresen személyes est.

Franciaországból Mehdi Farajpour koreográfus, rendező a KA-F-KA című előadást hozza el,

mely Franz Kafka képi univerzuma által inspiráltan az Átváltozás szabad interpretációja. A KA-F-KA mindenki és senki története. Egy ember – elveszve élete mindennapi rutinjában – egyszer csak arra ébred, hogy átalakult egy másik lénnyé. Szenved az elszigeteltségtől, a magánytól, az éhségtől és a fájdalomtól, de mégis rohan tovább és teljesíti személyes és társadalmi kötelezettségeit.

Az európai hírű kortárs magyar táncegyüttes, a Hodworks legfrissebb előadását a miskolci nézők láthatják először a szeptemberi premiert megelőzően.

Az Amber című produkcióban három páros szimultán tánca, szenvedély, intimitás és vonzalom válnak nyilvánvalóvá az emberi test univerzális gesztusai által, háttérbe szorítva a verbalitást és az éber tudatosságot.

Az MN Dance Company Szlovéniából érkezik a Horizont fesztiválra DE_SET című előadásukkal.

A produkció Michal Rynia és Nastja Bremec Rynia alkotók utazásának tizedik évfordulóját fémjelzi. Sajátos táncstílusukkal – melyet kivételes következetesség, a mozdulatok precizitása és erőteljes kifejezésmód jellemez – régi történeteiket, emlékeiket elegyítették, és egy új koncepció formájába öntötték, együttműködésben a Silence duó zenészeivel.

Gergye Krisztián társulata és Gloria Benedikt a Kokoschka babája című produkciót mutatja be Miskolcon.

A táncelőadás Afonso Cruz emblematikus regényétől kölcsönözi címét, de csak annyiban merít ihletet a szépirodalmi műből, amennyire az metaforaként megidézi Oskar Kokoschka Alma Mahlerről készített, életnagyságú bábujának extravagáns történetét.

A Duda Éva Társulat a Ramazuri című előadást hozza el a fesztiválközönségnek.

A Ramazuri nevettet, ellazít, feltölt és elkápráztat. Látványos és nagyszabású, élőzenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánccirkuszi kavalkád, amelyben derűs és szellemes koreográfiák követik egymást. A Duda Éva Társulat ezzel az esttel elrugaszkodik a táncszínházi világ új dimenziójába.

Jegyek a www.horizontfeszival.hu weboldalon keresztül válthatók.

Nyitókép: Ramazuri, fotó: Gordon Eszter.