fbpx

Augusztusban várja közönségét a gyergyói Egyfeszt

Tavaly volt az első kiadása Erdély legfiatalabb fesztiváljának, idén pedig augusztus 4. és 7. között tartják meg: 50 helyszínen, több mint 800 programmal vár a gyergyói összművészeti fesztivál, az Egyfeszt.

„A fesztivál ötlete a Művészetek Völgyében született meg sok-sok évvel ezelőtt, míg végül tavaly először életre tudtuk hívni a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Hagyományok Háza biztatására és támogatásával. Így jött létre Erdély és a Gyergyói-medence legnagyobb összművészeti fesztiválja, amely a térséget egyben kulturálisan is definiálja a Kárpát-medencében, szoros kötődésekkel az anyaországhoz – ezt tükrözi a műfajilag nagyon sokszínű program is” – fogalmazott Kassay L. Péter fesztiváligazgató.

A fesztivál egyik célja, hogy Gyergyószéket, Székelyföld egyik „mostohagyermek” kisrégióját visszategye a Kárpát-medence kulturális-turisztikai térképére az őt megillető pozícióba. Elsődleges célcsoportja a helyi, székelyföldi, erdélyi és a magyarországi művészetkedvelő közönség.

A fesztivál zenei kínálatának sokszínűségét jól illusztrálja, hogy három nagyszínpadon (kettő Gyergyószentmiklóson és egy Gyergyószárhegyen, a Lázár-kastélyban), valamint további kisebb helyszíneken lesznek koncertek. Az Egyfeszt egyik idei sztárfellépője a Gipsy Kings, várják továbbá Gyergyóba Hobót és bandáját, Lajkó Félixet és a lengyel Volosi vonós zenekart, Herczku Ágit Nicola Parovval, Dresch Mihályt, Harry Tavitiant, Kubinyi Júliát, Sárik Pétert, Falusi Mariannt, Dorogi Pétert.

A fesztivál középtávon komoly pillére akar lenni a székelyföldi és ezen belül elsősorban a Gyergyó-medencei kulturális-turisztikai törekvéseknek, kihatva nemcsak a lokális értékek promóciójára, hanem a környék gazdasági életére is.

Fotó: Lajkó Félix official/Juhász Éva
Ahogyan tavaly, az első kiadáskor, idén is tematikus udvarokat alakítanak ki:

lesz folk-, jazz- és retróudvar, könyv- és színházudvar, képzőművészeti udvar, alter- és örmény udvar, valamint gasztroutca is. A képzőművészeti udvarban az állandó kiállítások mellett (beltéri és szabadtéri installációk) többek között a kolozsvári Fecsegő ecsetek művészetterápiás műhelye várja alkotni és élményt feldolgozni a gyerekeket.

A tavaly nagyon népszerű gasztroutca bemutatja helyi kulináris jellegzetességeket: ha valaki még nem kóstolta volna a gyergyói örmény konyha remekeit, és netalántán azt sem tudja, mi a churut, bepótolhatja ezt a mulasztást, sőt meg is vásárolhatja a jellegzetes örmény ételízesítőt a helyi termelőktől.

A művészeti programpontokon túl a fesztiválozók ízelítőt kapnak a környék látnivalóiból is. Számos idegenvezetős túrán vehetnek részt a környékbeli borvízfürdőkhöz, tájházakhoz, működő hagyományos kézműves-foglalkozások művelőinek tevékenységébe kóstolhatnak bele. Az Egyfeszt olyan ikonikus turisztikai helyszíneket épített be kínálatába, mint a Gyilkos-tó vagy a Súgó-barlang, de számos további ígéretes program várja a fesztivál látogatóit.

A programmal és jegyvásárlással kapcsolatos információk a fesztivál honlapján érhetők el.

Nyitókép: Gipsy Kings. Forrás: Tonino Baliardo weboldala

A rovat további cikkei