Az első ízben június 10-én színpadra kerülő zenés mű közel hatvan szereplőjét négy színész, Stubendek Katalin, Kusnyér Anna, P. Petőcz András és Götz Attila kelti életre utóbbi rendezésében.

A világszerte nagy sikerrel játszott – Joe DiPietro szövegkönyve és dalszövegei alapján Jimmy Roberts zenéjével született – off-Broadway darab egyfajta alternatív musical, amely némiképp paródiája a látványos, érzelmességbe, giccsbe és hatásvadászatba hajló sikerszériáknak. A mondandó is szarkasztikusabb, mint a szinte garantáltan boldog végbe forduló, édeskés-szirupos musicalek esetében.

Az Ájlávjú az örök érvényű témát, a férfi és a nő viszonyának ezernyi árnyalatát mutatja meg a párkapcsolatok hétköznapi helyzeteinek sokszor görbe tükrén keresztül, humoros, szórakoztató megközelítésben vagy olykor megrendítő módon. A kétfelvonásos produkció kilenc-kilenc jelenetet sorakoztat egymás után, ezekben a négy szereplő közel hatvan figurát kelt életre.

A darab zenei világa, a szinte operai igényű dalok stílusa a swingtől a tangón, a gospelen és a kantátán át a rock and rollig ível, és komoly énekesi teljesítményt követel. Az előadás élő zenei kísérettel valósul meg, hangszeres muzsikusok – Adorján Zsófia, Baksa Péter, Bánky Géza és Szabó Dóra Karola – közreműködésével, Bókai Zoltán zenei vezető irányításával.

A Pécsi Balett Harangozó-díjas művésze, Molnár Zsolt koreográfus olyan mozgásvilágot teremtett a szereplők számára, amely a színészi teljesítménnyel egyenrangú alkotóelemévé nő az előadásnak.

Fotók: Komlós Attila