Immár hetedik alkalommal szervezik meg országszerte a Népi kézműves alkotóházak és műhelygalériák országos hétvégéjét szeptember 25. és 27. között. A rendezvény célja a hagyományos kézművesség értékeinek bemutatása, ezáltal a helyi kézműves közösségek kialakulásának és megerősödésének elősegítése.

A rendezvény három napján országszerte megnyílnak a kézműves műhelyek, alkotóházak, műhelygalériák. Az érdeklődők megismerkedhetnek a népi kézművesség különböző területeivel: kiállításokat tekinthetnek meg, előadásokon vehetnek részt, lesznek mesterségbemutatók, kézműves foglalkozások is. Megismerkedhetnek többek között több tájegység hímzésével, a csipkeveréssel, nemezeléssel, a paszománykészítéssel, a fonással, szövéssel, a gyapjú feldolgozásának fázisaival, a bőrművességgel, a bútorfestéssel, a fazekassággal, fafaragással, melyen belül a pásztortársadalom által készített különböző tárgyak készítése is bemutatásra kerül több helyszínen.

Lehetőség lesz a népviseletek megtekintésére, sőt egy helyszínen be is lehet öltözni ezekbe a viseletekbe. De lesz népiékszer-készítés, kötélverés, tojásfestés, szék befonása, szalmaparipa, csutkababa készítése. A mozgásos népi játékokba is bele kóstolhatnak, és népmesefoglalkozáson is részt vehetnek a kisebbek.

Az egyes helyszínek részletes programjai a rendezvényt szervező Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete és a NESZ honlapján elérhetőek.