fbpx

Az Apró mesék lett a legjobb film Kijevben

A legjobb játékfilm díját nyerte a Szász Attila rendezésében készült film a kijevi Kinolitopys nemzetközi filmfesztiválon.

Magyar fődíjjal zárult a november végén 18. alkalommal megrendezett kijevi filmfesztivál nemzetközi versenye. A szakmai zsűri az Apró mesék című, Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente főszereplésével, Szász Attila rendezésben készült romantikus szélhámosfilmnek ítélte az Arany Szófia-díjat.

Az Apró mesék közvetlenül a II. világháború után játszódik, amikor zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonjaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról.

Szász Attila 2019-ben bemutatott mozifilmje az elmúlt időszakban számos nemzetközi fesztiválra kapott meghívást, Párma, Izmir, San Jose, Berlin, Avanca, Ojai és legutóbb Fort Lauderdale filmversenyein nyert díjakat.  

Az Apró mesék Köbli Norbert forgatókönyvéből a Film Positive gyártásában készült, producere Lajos Tamás, társproducere Köves Ábel volt. A film online nézhető a Nemzeti Filmintézet platformján, a Filmión.

Nyitókép: jelenet a filmből.

A rovat további cikkei