fbpx

Az artisták Nemzeti Színháza

A Fővárosi Nagycirkusz január 14-én online gálával ünnepli második városligeti épülete átadásának ötvenedik évfordulóját. „A legjobb magyar artisták produkcióiból válogatták össze a nyitógála műsorát 1971-ben” – idézte fel az egyik artista. Az egykori és a mai műsor közreműködőivel beszélgettünk.

Weisz Nándorné Irena évtizedeken keresztül járta a világot tavaly áprilisban elhunyt, Jászai Mari-díjas és érdemes művész artista férjével, Weisz (művésznevén Váradi) Nándorral és a Váradi-ugródeszkacsoporttal. A világ legnagyobb cirkuszaiban is felléptek, de Irena szívében mindig különleges helye lesz a Fővárosi Nagycirkusznak.

Ötven évvel ezelőtt modernnek és korszerűnek számított a Fővárosi Nagycirkusz jelenlegi épülete, mondja. „Ez a magyar artisták szent helye. Európában alig van kőcirkusz; ezért is volt nagy öröm, amikor megépült. A férjem, Váradi Nándor azt mondta korábban, hogy ez az artisták Nemzeti Színháza” – lelkendezik Irena, aki még most is tisztán emlékszik a 1971-es nyitógálára.

„A legjobb magyar artisták produkcióiból válogatták össze a műsort, hatalmas zenekar kísérte a produkciókat. A közönség is fantasztikus volt, rengeteget tapsoltak. Nagy rangnak számított, és büszkeséggel tölt el, hogy a Váradi-csoport zárta az estét. Bár a látvány és a technika sokat fejlődött az elmúlt ötven évben, az akkori gálaműsor szerintem a mostani produkciókkal is felvenné a versenyt” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a magyarok mindig is a legjobbnak számítottak a deszkaszámokban.

Pályafutása során bárhol is járt a világban, bőrszíntől, vallástól és nemzeti hovatartozástól függetlenül mindig és mindenütt egységet tapasztalt. „Ez a legcsodálatosabb a cirkusz világában.”

A férje, Weisz Nándor tavaly áprilisban hunyt el. A Váradi-csoport ma is aktív, már amennyire a járványhelyzet megengedi. Az elmúlt évtizedekben a kötél- és zsonglőrszámok is bekerültek a repertoárjukba az ugrószámok mellé. Az előadásaikon manapság már a negyedik generáció is fellép.

A klasszikus cirkuszi és varietéelemeket is felvonultató, nagy elődöket megidéző gála a Hortobágyi Károly-díjjal kitüntetett, többszörös cirkuszfesztivál-díjas erőemelő duó, a Silver Power (Füzy Anita és Kranitz Krisztián) rendezésében, Valc Szabolcs mesterkoreográfus munkájával valósul meg. 

Silver Power
Forrás: Fővárosi Nagycirkusz

Füzy Anita elmondta, hogy az új produkció az egykori nyitógála koncepciójára épül. Az artistaszámok ugyanazok lesznek, mint 1971-ben, de nem pontosan olyanok, mint akkor. „Érzékeltetni akarjuk a két kor közötti különbséget. Megmutatjuk, hogy mennyit változott azóta például a tányérszám. Manapság minden a koreográfiáról szól, akkoriban ez nem így volt”– tette hozzá.

Kranitz Krisztián, a Silver Power férfi tagja úgy véli, hogy az artistáknak hiányozni fog a közönség: „Mindenki tudja, hogy mi a feladata, ugyanakkor a nézők visszajelzése miatt minden előadás más és más. Egy biztos: mindenki nagy odaadással fog dolgozni, mert a többségük hónapok nem szerepelt.” Egy magyar artista számára az a legmegtisztelőbb, ha a Fővárosi Nagycirkuszban léphet fel. Szerintük olyan ez, mint a színészeknek a Nemzeti Színház.

A gála egyik sztárfellépője a Trio Bokafi ugrócsoport lesz. A világszerte keresett hármas többnyire varietékben, kabarékban és palazzókban lép fel. Boros Gábor ugródeszka-akrobata, a csoport vezetője úgy véli: „fontos, hogy minden egyes mozdulat kidolgozott és pontos legyen. A hagyományos elemekkel kiegészítve követjük a trendet. Nagy hangsúlyt fektetünk a látványra. A színpadon egy énekesnővel egészül ki a trió.” A csoportvezető szerint ez egészen más műfaj, mint a klasszikus cirkusz, amelyben még mindig jelentős szerepük van az állatoknak.

A Trio Bokafi

Az eseményt a január 14-én este hét órától, kizárólag online és élőben, a Fővárosi Nagycirkusz Facebook-oldalán lehet megtekinteni.

GT.

A rovat további cikkei