Június 15-én lezárult a jelentkezési határidő, és a világjárvány nehezítette körülmények között is 33 együttes küldte be a nevezésként előírt videóit az idén vonósnégyes formációknak megrendezett verseny honlapjának online felületén.

A jelentkezők között két magyar kvartett van. A rendkívül széles nemzetközi
mezőnyben 19 országból érkezett nevezés, a formációk tagjai összesen 31
országot képviselnek.

A versenytitkárság alapítási, illetve leggyakoribb próbahelyszínei szerint tartja nyilván a jelentkező együtteseket, eszerint többségük európai: svájciak, olaszok, franciák, britek és németek vannak a legnagyobb számban, de jelentkezett négy kvartett az Amerikai Egyesült Államokból, kettő Kína szárazföldi részéről és egy Hongkongból, egy Kanadából, egy Japánból, valamint három Oroszországból. Jól érzékelteti a jelentkezők sokszínű palettáját, hogy egy Bécsben alakult kvartettet például egy angol, egy holland, egy magyar és egy olasz zenész alkot, egy spanyol székhelyű másik együttesben két spanyol, egy litván és egy török muzsikus játszik együtt.

A széles körű érdeklődés a Bartók Világverseny nemzetközi kampányának sikerét bizonyítja:

a szervezők nemcsak online hirdetésekkel tették ismertté a meghirdetett versenyt a világban, de felvették a kapcsolatot a szakmai szervezetekkel, valamint az öt kontinens összes olyan művészeti egyetemével, amelyen kamarazenei képzés folyik.

A videós jelentkezéseket – egy megadott repertoárból kellett két darabot választani – tíz nap alatt bírálja el a Zeneakadémia a Kossuth-díjas Keller András hegedűművész-karmester vezette előzsűrije, és június 25-ig értesítik azokat, akik bekerülnek az október 25-én kezdődő élő fordulókba. A díjátadó gálakoncert október 31-én lesz a Zeneakadémia nagytermében.

A közönség a járványhelyzettől
függően várhatóan élőben is megtekintheti a 24 000 euró összdíjazású versenyt,
de minden forduló magas minőségű online közvetítésben is elérhető majd
világszerte.

Nyitókép forrása: bartokworldcompetition.hu