A pályáját vegyészmérnökként és folyamatszabályozási szakmérnökként kezdő Simonyi Endre az első számítógépét 1975-ben kezdte el építeni, abban az évben, amikor Steve Wozniak belekezdett az Apple I számítógép konstruálásába. Az édesapjával, Simonyi Mártonnal és Székely Lajossal együtt épített készlet egy Motorola mikroprocesszor köré épült, 4 kilobájt memóriával rendelkezett, a Simonyi Endre által fejlesztett Basic nyelvjárást pedig 8 perc alatt töltötte be magnetofonkazettáról.

Simonyi Endre módot talált arra is, hogy Magyarországról felvegye a kapcsolatot a kaliforniai Homebrew Computer Club (HCC) nevű számítógép-építő közösséggel, amelyhez Bill Gates, a Microsoft alapítója, de Steve Jobs és Steve Wozniak, az Apple társalapítói is több szálon kötődtek. 1980-ban el is jutott hozzájuk, a magyar HCC számítógép-építő klub megalapításával pedig komolyan hozzájárult a számítástechnika hazai elterjesztéséhez.

A szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában május 28-án témanapon emlékeznek Simonyi Endrére. Előadások mutatják be munkásságát és az első házi személyi számítógépek építését. Ebből az alkalomból a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatikatörténeti Kiállítása pedig a szakember személyes emlékeivel, dokumentumaival bővül, s kiállítják Simonyi Gábor saját tervezésű számítógépének jelenlegi ismeretek szerinti egyetlen megmaradt darabját is. Délután tárlatvezetést tartanak a nemzetközileg is egyedülálló gyűjteményben, ahol az érdeklődőknek bemutatják az első magyar otthoni számítógépeket, mint az ABC–80, a Homelab, az Aircomp, a Brailab, a Primo, a HT vagy a TVC.

Fotók forrása: Neumann János Számítógép-tudományi Társaság