Az előző évad elmaradt előadásainak pótlásával kezdi a 2020-2021-es évadot az Újvidéki Színház, emellett azonban – a járványhelyzet alakulásától függően – újdonságokra is lehet számítani.

Az előző évadban az újvidéki társulatnak három bemutatója maradt el. Pintér Béla kultikus darabját, a Parasztoperát, amelyet a Szegedi Nemzeti Színházzal koprodukcióban készítettek volna, a koronavírus-járvány miatt már nem tudták bemutatni tavasszal. A darabot egyébként a marosvásárhelyi Keresztes Attila állította színpadra, és a nyilvános főpróbát még sikerült megtartani Szegeden, azóta viszont problémássá vált a közlekedés Szerbia és Magyarország között, így a próbák leálltak, és a bemutató is jövő tavaszra várható. Az előadásnak egy módosított változatát, az Újvidéki Színház színészeinek szereplésével viszont már szeptember 21-én, a magyar dráma napján láthatja a közönség, és ezzel indul a színház 2020-2021-es évada.

Nikita Milivojevic is elkezdte rendezni tavasszal Eugene Ionesco Rinocéroszok című darabját, a bemutató viszont ebben az esetben is elmaradt – hívta fel a figyelmet Lénárd Róbert, majd hozzátette: az előadást októberben tűzi műsorára a teátrum. Rámutatott: az előadás érdekessége, hogy az eredetileg a fasizmus ellen íródott abszurd komédia nagyon allegorikusan tud szólni a jelenlegi járványhelyzetről is. „Nagyon érdekes, ahogyan a világirodalom elkezd rezonálni a jelennel” – emelte ki.

Az idei évet Dino Mustafic rendezése zárja. Jean Genet nagyon ritkán játszott darabját, A paravánokat viszi színre a társulat. A művészeti vezető kiemelte: nem véletlenül játsszák ezt ritkán a színházak, nagyon súlyos és összetett szövegről van szó, amely a kultúrák ütközéséről, illetve a neokolonializmusról szól.

Az évad második fele is egy pótlással indul a remények szerint. Az idén tavasszal kezdték volna Klaus Mann Mefisztóját próbálni Telihay Péter rendezésében, ám erre már nem került sor, várhatóan a jövő tavasszal sikerül ezt bemutatni. Ezzel párhuzamosan pedig egy új előadás próbái is megkezdődnek.

A belgrádi Jovana Tomic rendezésében egy kortárs regényből készült előadást láthat a közönség az évad végén. Filip Grujic regénye néhány évvel ezelőtt a szerbiai fiatalok körében rendkívül népszerű volt. A Nagyfarkú Johnny parázna napjai egyszerre nagyon személyes apakeresés és a szerbiai hősmítoszok kifigurázása – magyarázta Lénárd Róbert művészeti vezető.

Kosztolányi Dezső Nero, a véres költő című regényéből is készül várhatóan egy előadás az évad során, ennek részletei azonban még nem nyilvánosak. A koronavírus-járvány, a karanténidőszak eléggé megviselte a társulatot, noha a pihenés sem ártott, hiszen nagyon feszített tempójú félévadon voltak túl, amikor a járvány miatt be kellett zárni a színházat.

Nyitókép: a Parasztopera februári próbája, forrás: szabadmagyarszo.com