A Petőfi Kulturális Ügynökség által szervezett Irodalmi Kavalkád kötődik Tamási Áron születésének 125. évfordulójához is. Április 10-én az Akváriumban zajló programon szó esik az Ábel a rengetegben és a Jégtörő Mátyás című Tamási-művekről, de lesz vetített képes előadás, nyílik szabadtéri kiállítás és megtekinthető egy különleges, a rituális színházból merítő előadás is.

Tamási Áron (1897–1966) író, az erdélyi és az egyetemes magyar irodalom kimagasló alakja 125 évvel ezelőtt született Farkaslakán. Műveinek jelentős szervező elve a mesei elemekkel elért jelképteremtés. Bár számos regényt, elbeszélést és drámát alkotott, az olvasóközönség köztudatába mégis leginkább Ábel című regénytrilógiája (Ábel az országban, 1933; Ábel a rengetegben, 1932; Ábel Amerikában, 1934) révén került be.

Tamási egész életében hiteles volt. Hűséges a szülőföldhöz, a tanult és hitt értékekhez, a magyar nyelvhez, a hazához. Ars poeticájában is hirdette: „Nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk.”

Az április 10-én 10 és 23 óra között az Akvárium Klubban megrendezendő Irodalmi Kavalkád teljes programja itt található.

Nyitókép: Tamási Áron író otthonában (1956). Fotó: MTI/Keleti Éva