Idén folytatódik Békéscsabán az Ádámok és Évák Ünnepe elnevezésű program, amelynek keretében diákcsoportok pedagógusok és színházi szakemberek segítségével hoznak létre produkciókat. Az idei téma Madách Imre Az ember tragédiája című műve.

Az Ádámok és Évák Ünnepének lényege, hogy Békéscsaba és Békés vármegye középiskoláiból jelentkező csapatok megtanulják, bepróbálják, majd előadják a Madách-műből kiválasztott színt. A Békéscsabai Jókai Színház minden csapat, illetve annak vezető pedagógusa mellé biztosít egy-egy segítő színészt, rendezőt.

A jeleneteknek május elejére kell elkészülniük, az Ádámok és Évák Ünnepét május 15-én rendezik meg a teátrum nagyszínpadán. Az előadásokat szakmai zsűri értékeli.

A színház tájékoztatása szerint hét iskola színjátszó csapata jelentkezett eddig a megméretésre. A Békéscsabai Jókai Színháznak fontos az ifjúság, kiemelt cél, hogy számukra „trendi legyen a színházba járás”. „Ehhez az kell, hogy a diákok megismerjék és megszeressék Thália templomát, mégpedig úgy, hogy alkotóként vesznek részt benne, maguk hoznak létre előadást” – hangsúlyozták a színház közleményében.

Az Ádámok és Évák Ünnepe elnevezésű kezdeményezést a Szolnoki Szigligeti Színház indította el 2010-ben Az ember tragédiája színrevitelével. Mára az ország számos színháza megszervezi évről évre változó témával.

Nyitókép: egy korábbi Ádámok és Évák Ünnepe Békéscsabán. Forrás: Békéscsabai Jókai Színház