Az Érettségi című vígjáték bemutatójával november 12-én megkezdődik a 2021/2022-es évad a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban – jelentette be a rendhagyó pénteki évadzáró, egyben évadnyitó társulati ülésen Besenczi Árpád színházigazgató.

Az elmúlt hónapokban a társulat a koronavírus-járvány miatt elmaradt előadásokat pótolta: a 2020/2021-es évad november 7-én, a Cigánykerék című musicallel zárul – mondta Besenczi Árpád.

Hozzáfűzte: az elmúlt évadban a színház 67,9 millió forint bevételt ért el. A társulat 2020. augusztus 26. és 2021. november 7. között összesen 167 előadást játszott, a nézőszám 32 360 volt. Az előadásokra 3657-en váltottak bérletet, míg a korábbi években a bérletesek száma meghaladta a 10 ezret. A Sose halunk meg című zenés játékot 5146-an, a Boeing-Boeing című darabot 5026-an tekintettették meg, emellett a Cigánykerék című musical, a Kölcsönlakás című bohózat, a Legyetek jók, ha tudtok című színmű, valamit a Félőlény című ifjúsági darab nézőszáma is meghaladta az ötezret – ismertette a színházigazgató.   

Kiemelte, a következő évadban azért kell dolgozni, hogy a közönség visszatérjen a színházba, a nézőszám elérje vagy meghaladja a korábbi évekre jellemző nézőszámot.    

Az új évadban hat nagyszínpadi produkciót – vígjátékokat, musicalt, színműveket – mutatnak be.

Fodor Lászlónak az 1930-as években játszódó, Érettségi című vígjátékát Farkas Ignác rendezi, a főszerepet Rékasi Károly játssza. Decemberben Moravetz Levente, Balásy Szabolcs és Horváth Krisztián szerzők művét, A fejedelem című musicalt láthatja a közönség, melyben Bercsényi Miklós szerepét Sasvári Sándor alakítja. David Seidler A király beszéde című színművét februárban Funtek Frigyes állítja színpadra. A kőszívű ember fiai című zenés színművet a tervezett bemutató után két évvel, 2022. március 11-én tűzik műsorra. Arne Sultan, Earl Barett és Ray Cooney A feleség negyvennél kezdődik című vígjátékának rendezője Besenczi Árpád lesz, a darab premierjét március 25-én tartják. Az évad utolsó bemutatója április 29-én az Egy bolond százat csinál című produkció lesz Szerednyey Béla rendezésében.

Besenczi Árpád beszámolt arról is, hogy kormányzati és önkormányzati támogatással felújítják a színház épületét.

A tervezési munkák és az egyeztetések két éve zajlanak, az építkezés várhatóan a jövő nyáron kezdődik majd el. Az igazgató türelmet kért a társulattól: a felújítási munkák idején az előadásokat az Ady moziban, a próbákat pedig az egykori SZMK épületében tartják. Ideiglenesen ebben az épületben kap helyet az igazgatóság, a gazdasági osztály, a raktár, a jelmez- és a kelléktár is.

Nyitókép: A Félőlény című előadás zártkörű házi főpróbája. Forrás: a színház Facebook-oldala