Az Európai Bizottság támogatásával készült ajánlás az emberek és a természet közötti kapcsolat újragondolására, a kultúra erejének kiaknázására összpontosít egy élhető jövő, a fenntartható fejlődés érdekében.

Kiemelték: a kultúra hatékony eszköz lehet az olyan kérdésekben rendelkezésre álló tudományos ismeretek jobb ismertetéséhez is, mint a társadalmi igazságtalanság és egyenlőtlenségek, a nemek közötti egyenlőség hiánya, a biológiai sokféleség csökkenése, az élelmezésbiztonság hiánya, az éghajlatváltozás és egyebek, melyekkel a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrend foglalkozik.

Az ajánlások elő kívánják segíteni, hogy a kulturális és kreatív ágazatok zöldebbé és méltányosabbá váljanak, miközben a demokráciát, az emberi jogokat és a művészi szabadságot helyezik a középpontba – írták.

A 2015-ben meghatározott, 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrend szerint a kultúra és a kulturális politika elengedhetetlen a kitűzött célok megvalósításához. A kultúra hozzájárulását nem ismerik el kellőképpen, az ajánlások célja ezért, hogy a tagállami kormányok tegyenek többet a kultúra társadalmi szerepének erősítéséért – tette hozza az ajánlásában az Európai Bizottság.   

Nyitókép: AFP/Bertrand Guay