Az Európai Filmakadémia (EFA) az Európai Filmkultúra Kincse címmel tüntette ki 2022-ben a Nyugati pályaudvart, ennek alkalmából emléktáblát avattak pénteken Budapesten, a vasútállomás csarnokában.

A pályaudvar terveit az osztrák August de Serres építész és a később az Eiffel-toronyról világhírűvé vált párizsi Gustave Eiffel cége készítette – idézte fel az emléktábla-avatáson Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet (NFI) elnöke.

Budapest egyik legrégebbi vasútállomása számtalan magyar és nemzetközi filmben szerepelt. Helyszínként szolgált egyebek mellett Szabó István Hanussen (1988) és A napfény íze (1999) című történelmi drámájában, Tony Scott Kémjátszmájában (2001), Steven Spielberg Münchenjében (2005) és Tomas Alfredson Suszter, szabó, baka, kém (2011) című világhírű thrillerében is, de vezető luxusmárkák reklámjaiban is szerepelt a vasútállomás, tavaly például a Gucci Gift kampányban – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Káel Csaba elmondta, hogy amellett, hogy a Nyugati ikonikus építmény, elődjéből indult 1846. július 15-én az első magyar gőzvonat Vácra, 35 kilométeres pályán a Duna mentén. Az épületet 1877-ben adták át a nagyközönségnek, vasszerkezete a maga korában technikai bravúrnak számított.

Kiemelte, hogy a pályaudvar közel 150 év után a turisták mellett ma is sok filmest vonz mint egyedülálló forgatási helyszín.

Az Európai Filmkultúra Kincse címmel kitüntetett építmények jelentős filmek helyszíneként fontos szerepet játszanak az európai filmkincsben – hangsúlyozta Matthijs Wouter Knol, az EFA ügyvezető igazgatója, hozzátéve: ezért kiemelten fontos a megőrzésük, amiben a filmművészet nagy szerepet játszik, hiszen a segítségével újra és újra meg lehet mutatni a szimbolikus jelentőségű, történelmi értékkel bíró színhelyeket az embereknek.

A berlini székhelyű Európai Filmakadémia 2015-ben kezdeményezte az Európai Filmkultúra Kincsei (Treasures of European Film Culture) programot, amelynek célja összegyűjteni az európai filmművészet szempontjából meghatározó helyszíneket – tette hozzá az EFA ügyvezető igazgatója.


6505887e3cb74039e2fca0df.jpg
Matthijs Wouter Knol és Káel Csaba az Európai Filmkultúra Kincse emléktábla avatásán a Nyugati pályaudvaron 2023. szeptember 15-én. Fotó: NFI

Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete többek között a két ország kulturális kapcsolatáról beszélt, amelyet a Nyugati pályaudvar épülete is szimbolizál, mivel annak megvalósításán Gustave Eiffel és helyettese dolgozott. A két ország kulturális kapcsolata már a múltban elkezdődött és reményei szerint a jövőben is folytatódni fog – hangsúlyozta a nagykövet.

A pályaudvar csarnokában elhelyezett emléktáblán lévő QR-kód segítségével meg lehet tudni, hogy a Nyugati mely filmekben szerepelt helyszínként.

Az Európai Filmkultúra Kincse címet jelenleg 35 helyszín viseli, köztük az odesszai Patyomkin lépcső, Amélie Poulain párizsi kávézója, a Café des Deux Moulins, a La Samaritaine áruház épülete, a londoni Freemason’s Hall és a Notting Hill könyvesbolt, Dubrovnik főutcája, a Stradun és a római Trevi-kút.

Nyitókép: Nyugati pályaudvar. Fotó: Shutterstock / eric laudonien