Nem az a punk, aki... címmel hiánypótló kötet jelenik meg a magyar punkzene kialakulásáról, nyolcvanas évekbeli történetéről. A 420 oldalas könyvet háromszáz illusztráció teszi teljessé.

„Szándékunk nem feltétlenül a dokumentátori precizitás, hanem a ’80-as évek magyar punkjának hangulati megjelenítése volt” – szerepel a december 19-én megjelenő kötet készítőinek ajánlójában. A korabeli cikkeket, írásokat, fanzin-részleteket, fotókat, valamint újabb anyagokat is tartalmazó könyvet Rácz Mihály, Rupaszov Tamás és Máté Zsuzsa szerkesztette, mellettük interjúkat készített a kor szereplőivel Dragojlovics Péter, Ács-Tari Béla, Szabó Lehel és Szabó Balázs is.

„A punk a kádárizmusban. Zenészek, rajongók, gyűjtők, archivátorok, kazettakiadók mesélnek zenekaralapításról, hétköznapokról, bandázásról, megfigyelésekről, koncertekről és koncertezésről, külső-belső megélésekről, közös kalandokról, korabeli fesztiválokról, örömökről és hányattatásokról. Egy biztosan kiderül: ahány punk, annyi punkság” – olvasható a könyvben.

Mint a szerkesztők fogalmaztak, a Magyarországra a nyolcvanas évek elején bekúszó punkrock gyökerei a hetvenes évek közepére vezethetők vissza, miközben a műfaj 1977-ben vált igazán önállóvá, elsősorban Angliában és az Egyesült Államokban. „A zenekarok újszerű, nyers, lázadó hangzása éles ellentétben állt a kor kiművelt és intézményesített rockzenéjével. A ’77-es punkjelenség kulturális és zenei forradalom volt. A dalok politikai kiábrándultsággal, társadalmi nyugtalansággal és a fiatalság lázadásával foglalkoztak. A ’77-es punkhoz kapcsolódó divat és stílus: szakadt ruhák, bőrdzsekik, zenekari pólók és jellegzetes frizurák, mint a taréj vagy az élénken színezett haj.”

A Trottel Books gondozásában megjelenő kiadvány 91 magyar punkzenekar korabeli működését taglalja részletesen. Többek között olyan kulcsfigurákkal olvashatók cikkek és beszélgetések, mint Molnár Gergely (Spions), Salamon András (URH), Bárdos Deák Ágnes (Kontroll Csoport), Magyar Péter (Invázió/Európa Kiadó), Máriás Béla (Tudósok), László Viktor (ETA/Sexepil) vagy Lőrincz Sándor Lörke (Trottel/Marina/AMD).

Az írásokat eredeti dalszövegek egészítik ki, a könyvhöz tartozó különleges mellékletben pedig a nyolcvanas évek magyar punkzenekarainak és tagjainak idővonala, „családfája” böngészhető át. A Nem az a punk, aki... című kötet megrendelhető a Trottel Records oldaláról.

A képen az Invázió punkzenekar tagjai, Kiss Ferenc, Sal István, Németh Gábor és Magyar Péter (balról jobbra) az Ikarus Művelődési Ház előtti parkolóban 1982-ben. Fotó: Fortepan / Urbán Tamás