A Cseresznyéskert kolozsvári előadását Jurij Kordonszkij orosz származású amerikai rendező állította színre. A rendező a sajtótájékoztatón elmondta: a pandémia alatti bezárkózás arra kényszerítette az embereket, hogy nézzenek szembe az idő és a halandóság kérdéseivel. Azért választotta a Cseresznyéskert megrendezését, mert Csehov remekműve is az időről, az idő természetéről szól, arról, ahogyan a jelen idő összeütközésben van a múlttal és a jövővel. Erre reflektál az előadás.

Dragos Buhagiar, az előadás díszlet- és jelmeztervezője elmondta: a rendezővel való munka során a fő kérdés az volt, hogy miként tudnak kialakítani egy olyan teret az emlékezet számára, amely az előadással együtt tud fejlődni. A díszlettervező azt tartotta kihívásnak, hogy klisék nélkül foglalkozzanak Csehov művével. Hozzátette: újra meg kellett ismerni a szereplőket, hogy a díszlet ne csupán egy esztétikai elképzelés, hanem egy olyan környezet legyen, amelyben a szereplők igazán kitölthetik a teret.

Az előadásban Ranyevszkaját alakító Kézdi Imola elismeréssel szólt a próbafolyamatról. „Ennek a munkának reményében és találkozásában választottam ezt a szakmát. Ha ebben az előadásban csak egy kávéscsésze lennék, akkor is beteljesülve érezném magam” – mondta a színésznő.

A Cseresznyéskert bemutatóját szeptember elsején tartják a színház nagytermében.

Fotó forrása: Kolozsvári Állami Magyar Színház