November 5-én, Cziffra György születésnapján adták át a Balázs János által létrehozott elismeréseket. Az Ifjú Tehetség-díjat Erdei Gellért Péter, az Innovatív Zenei Projekt díjat Oláh Patrik kapta.

Ünnepi koncertet adott Balázs János november 5-én a MOMkultban. A Kossuth-díjas zongoraművész az est első felében klasszikuszenei művekkel, a második részben Cziffra György bárkorszakát megidéző darabokkal emlékezett a zongoraművészre. Az esemény vendége Gubik Petra színésznő, énekesnő volt. Az esemény keretében adták át a Cziffra Fesztivál tehetséggondozó elismeréseit.

A Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díjasa Erdei Gellért Péter, aki a díjjal oklevelet és pénzjutalmat is átvehetett. Erdei Gellért Péter hatéves kora óta a Kroó György Zeneiskola növendéke, népi furulyán tanul. Kiemelkedő tehetségű hangszeres zenész. 2023-ban első helyezést ért el a IX. Országos Népzenei Versenyen szóló hangszer kategóriában. Tanára Babcsán Bence Junior Prima Díjas népzenész.

A Cziffra Fesztivál Innovatív Zenei Projekt díját Oláh Patrik vehette át, amelyre idén először írt ki pályázatot a fesztivál. Az elismeréssel fiatal művészeket és klasszikus zenei szakembereket kívánnak ösztönözni kreatív és innovatív projektek megalkotására, a fiatal korosztályt megcélzó, újszerű kommunikáció alkalmazásával. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt Oláh Patrik Junior Prima Díjas zeneszerző újszerű projektjének középpontjában a sztereóhangzás koncerttermi környezetben való reprezentációja áll, amelynek keretében egy erre az alkalomra komponált darabot mutatnak be egyszerre három különböző teremben, ún. mikro-, mono- és makroterekben.


654a1670462fa820708d57d5.jpg
Balázs János és Oláh Patrik Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A rendhagyó zenei program, amely a különleges fénytechnika miatt vizuális szempontból is rendhagyó lesz, fiatal zenészek bevonásával, jótékonysági eseményként valósulhat meg. A projektet 2024-ben mutatják be a nagyközönségnek a Cziffra Fesztivál égisze alatt.

A nyitóképen Balázs János és Erdei Gellért Péter. Fotó: Teknős Miklós