A hazai filmek új ünnepén három városban – Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban –, öt kategóriában, nyolc helyszínen 84 magyar filmet láthatunk. Lesznek szabadtéri vetítések, filmpremierek, nemzetközi fesztiváldíjasok, sztárok, közönségtalálkozók, ifjúsági programok, felújított klasszikusok, kiállítások, koncertek és gasztroprogramok is.

Június 23-án az Így vagy tökéletes díszbemutatójával Veszprémben nyit a fesztivál. Varsics Péter romantikus vígjátékában többek között olyan nagyszerű színészeket láthat majd a közönség, mint Fekete Ernő, Béres Márta, Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza.

Jelenet az Így vagy tökéletes című filmből

– Idén 120 éves a magyar film, és ezt az elképesztő, nemzetközi szinten is ritka teljesítményt több eseménnyel ünnepeljük idén. Ezek közül a legkiemelkedőbb a Magyar Mozgókép Fesztivál lesz – nyilatkozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Elmondta: a Nemzeti Filmintézet támogatásával és a Filmakadémia részvételével zajló nagyszabású eseményen „a korábbi filmszemlék és tévétalálkozók hagyományait folytatjuk, azzal az újítással, hogy minden műfajt egy fesztiválon ünneplünk. Őszintén köszönöm a magyar filmeseknek, hogy lelkes partnereink voltak az új rendezvény előkészítésben, és több mint 100 új alkotást beneveztek, így a fesztivál a friss magyar filmtermés legjavát vonultathatja fel.” Káel Csaba a filmfesztivál Budapestről történő kimozdítása kapcsán arról is beszélt: mindenkinek kellemes élménye van a nemzetközi filmfesztiválok – Cannes vagy Karlovy Vary, Velence – helyszínéről, és ez a régió reményeik szerint hasonló élményt képes biztosítani a résztvevőknek, a filmes szakma számára pedig kellemes és pezsgő közeget hozhat létre.

Dr. Navracsics Tibor a Veszprém–Balaton 2023 – EKF-program megvalósításáért felelős kormánybiztos elmondta: térben és időben is a szokásosnál tágabban értelmezik az Európa kulturális fővárosa címet. Időben, mivel a programok már tavaly megkezdődtek, egyebek mellett a Filmpiknikkel, amelyen igyekeztek felmérni, „el tudjuk-e nyerni a magyar filmipar és filmkultúra bizalmát.” Azt is felidézte, hogy Veszprém több ismert klasszikus nagyjátékfilm cselekményének helyszínéül szolgált, és televíziós szemle otthona is volt. „A távlati célunk Európa új kulturális-kreatívipari régiójává válni, a filmet pedig ennek az ágazatnak az egyik legdinamikusabban fejlődő területének látjuk, így nem titkolt célunk, hogy a szakma találkozóhelyévé szeretnénk válni.”

Navracsics Tibor

A kormánybiztos ismertette a fesztiválhelyszíneket is. Veszprémben a Várban, a Hangvillában, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Vaszary-villa kertjében és a Balaton moziban, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi strandon elhelyezett óriás kivetítőn peregnek majd a legújabb magyar filmek. 

A fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira emlékezik, így minden bizonnyal a fesztivál egyik legemelkedettebb pillanata lesz Maár Gyula Déryné, hol van? című 1975-ös filmjének vetítése, melyben Törőcsik Mari alakítja Dérynét.

Muszatics Péter programigazgató bejelentette: a fesztiválon

15 mozifilmet – ebből 4 premiert –, 5 tévéfilmet, 16 dokumentumfilmet – köztük 2 premiert –, 17 animációs filmet, 26 kisjátékfilmet és 5 moziklasszikust vetítenek.

Ötvenéves az egyik legjobb magyar film, a Szindbád, melynek alkotói, Huszárik Zoltán rendező és a főszereplő Latinovits Zoltán 90 éve születtek. A fesztivál a felújított kópia vetítésével, filmbevezetővel és a film utáni, diákok számára szervezett háttérbeszélgetéssel, egy Latinovitsról szóló kerekasztal-beszélgetéssel és különleges gasztroprogramokkal tiszteleg a klasszikus előtt.

A filmes felhozatal mellett sokszínű kiegészítő események gazdagítják a kínálatot. A füredi Vaszary-villában szakmai és irodalmi program, a veszprémi Óváros téren pedig színházi előadás, beszélgetések és koncertek – többek között Anima Sound System és Fran Palermo Akusztik – lesznek.

A fesztiválon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit június 9-étől a honlapon lehet megtenni. Az esemény záróakkordjaként június 26-án a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat.

Részletes program: www.mozgokepfesztival.hu

A nyitóképen Muszatics Péter

Forrás és fotók: Magyar Mozgóképfesztivál