A beszélgetés résztvevői Vörösmarty Mihály alakját idézték meg, miközben a térségi borkultúráról beszélgettek a székesfehérvári Aranybulla Könyvtárban.

Irodalom és gasztronómia kapcsolatáról Bobory Zoltán költő, prózaíró, a Vörösmarty Társaság elnöke, Kupi László helytörténeti kutató, a Szent Benedictus Borlovagrend alelnök kancellárja és Turanitz Gergely séf, a velencei Tekergő Étterem tulajdonosa beszélt a fiatal irodalomtörténész és Vörösmarty-kutató, Vámos Violetta moderálása mellett.

Szó esett arról, Vörösmarty Mihály hogyan került kapcsolatba először a borral és a szódával, hogyan született a Fóti dal, és az 1842-es írásban hogyan jelenik meg a szabadságvágy. Mivel a borfogyasztás abban az időben a polgári életforma egyik alapvető eleme volt, a bor történetét, történelmét is vázolták, így kerültek szóba a korabeli vendéglátóhelyek is. A borfogyasztás kultúrája, minősége témáján túl a bor mint irodalmi téma is szóba került, kiemelve Petőfi Sándort, Krúdy Gyulát, Móricz Zsigmondot, Márai Sándort és Hamvas Bélát, akik sokszor teljes műveket szenteltek a bornak, annak szakrális jelentésének.

Fotó: Örökség Kultúrpolitikai Intézet