Folyamatosan frissíti online tartalmait a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A PIM megújult honlapján, valamint a múzeum hivatalos Facebook oldalán naponta jelennek meg újdonságaik. Igyekeztek minden korosztályra gondolni, a tanulni és a szórakozni vágyókra egyaránt.

A PIM Youtube csatornáján megjelent a József Attila-díjas szerzőket bemutató sorozat első portréfilmje, a főszerepben Ágh István, költő, író, műfordító (Nagy László testvére) aki március 24-én ünnepelte születésnapját.

Archív anyagaik közül került fel szintén a Youtube-ra az a beszélgetés, amelyet az ifjúság figyelmébe ajánlanak. A téma Wéber Anikó Az osztály vesztese című könyve – a FISZ és a PIM közös sorozatának egyik emlékezetes alkalma 2017-ből. A beszélgetés résztvevői Fenyő D. György, Mészáros Márton, Szekeres Niki, Tóth Benedek, és természetesen a közönség.

A PIM és az A38 hajó közös kortárs estjén Lovasi András volt a március 24-i főszereplő. Horváth László Imre beszélgetett, kérdezett a világvégéről és a művészet kapcsolatáról. És nem maradhattak el a jól ismert dallamok sem: Maradj otthon, nézzél tévét … annak, aki lemaradt az élő streamről, vagy visszanézné,  elérhető online. A műsorról itt írtunk részletesen.

Márciusban két kiállítás is nyílt volna érdekes programokkal kísérve, most online ajánlják őket.  Az „Egy írónő modellt áll– Kádár Erzsébet (1901 – 1946) című kiállítás kurátora, Szilágyi Judit otthonában mesél Kádár Erzsébetről, a festőnőnek indult íróról, akinek a rövid élete nagy fordulatok és ellentmondásos kettőségek jegyében telt. A Choli Daróczi József emlékének szentelt kiállítás online megnyitóját követően hamarosan érkeznek a tárlat kulisszatitkai.

Múzeumpedagógusaik a thinglink.com applikáció segítségével készítettek egy oktatási segédanyagként is használható videót: állandó Petőfi kiállításukban tartanak izgalmas tárlatvezetést, ami egyszerre informatív, humoros és interaktív. Aki vállalkozik a kalandra, azt hanganyagok, történetek, versek és játékok sokasága várja. Az otthon tanulók unatkozni biztosan nem fognak, miközben sok mindent megtudnak Petőfiről, és ha mégis elfáradnának a tartalomtól, remek zenei betéteket találnak levezetésnek.  

A PIM médiatárának archívumából a PIM Spotify podcastjén osztottak meg ritka hangfelvételeket. Itt hallható hangjátékként a 2008-ban a Nyugat év kapcsán készült felolvasó színházi est.

Tagintézményük, a Kassák Múzeum munkatársai összegyűjtötték mindazt, amit tudhatunk Kassákról, és elhelyezték egy mindenki számára elérhető weboldalon azért, hogy jobban megismerhessük az alkotót, aki fölött nem az idő, hanem csupán a nikkel szamovár röpült el. Kassák itt csavarog most is körülöttünk, Európában. Még egy kuriózum: a Pimmédia oldalán elérhető egy eredeti, 1963-as interjú hangfelvétele, amely Kassák Lajossal készült.

Nyitókép: Kassák Lajos