Az ösztöndíjprogram célja a magas színvonalú alkotó- és előadóművészeti, valamint művészetelméleti tevékenységek támogatása az építőművészet, film- és fotóművészet, iparművészet és tervezőművészet, irodalom, képzőművészet, művészetelmélet, népművészet, színházművészet és zeneművészet kategóriában – mondta az eseményen Vashegyi György. Az MMA elnöke hozzátette: két évvel ezelőtt – több éves előkészítő munka után – indították el a programot, amely az idei, harmadik évfolyammal vált teljessé. A pályázatra 18 és 50 év közötti magyar művészek jelentkezhetnek, a kiírásban nem adnak tematikus ajánlásokat, mert a művészi fantázia alkotói szabadságát így sem kívánják korlátozni. „Minél szélesebbre kívántuk tárni az ajtót.”

A minőség fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy az ösztöndíjat elnyerőket tizenhárom-tizenötszörös túljelentkezés után választották ki, s ebben a pályázók személyes hitelessége is szerepet játszott. Az elnök felhívta a figyelmet a felelősség és a közösségépítés jelentőségére is.

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára az egyéni munka mellett a személyes találkozók jelentőségét hangsúlyozta, mivel ezek lehetőséget adnak más alkotókkal való kapcsolatra, ezáltal gazdagítanak és építik a személyiséget.

Kocsis Miklós, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének igazgatója a rendezvényen ismertette többek között az ösztöndíjprogram küldetését, alapértékeit és feladatát, valamint az elmúlt években beérkezett pályázatok számát, a nyertesek kor és kategóriák szerinti eloszlását. Megjegyezte: 3737 pályázatot bíráltak el az elmúlt három évben, idén 143 bíráló segítette a pályázatok megítélését.

Az igazgató szerint a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetnek az a feladata, hogy segítse az ösztöndíjasokat, mentoráljon, valamint kapcsolatépítési lehetőségek teremtésével kapcsolatos háttérmunkákat végezzen.

Az MMA három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíj elnyerésére hirdetett pályázatot idén februárban. A támogatásban szeptember 1-től száz fiatal és középgenerációs művész részesülhet.