Varsányi Anna vígjátékát, Az öltöztetőt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház Stúdiószínháza Tarsoly Krisztina rendezésében, Nagy Erika, Kiss Viktória és Lénárt László előadásában február 2-án.

Seregi Zoltán igazgató az olvasópróbán elmondta, hogy a stúdiószínházban a maguk nemében különleges, de közönségvonzó darabokat igyekeznek bemutatni, ami az utóbbi évek tapasztalatai alapján sikerül is: a korábbi két-három alkalom helyett sokkal többször játszanak egy-egy darabot. Hozzátette, Az öltöztetőt új helyen adják elő, most használják először a májusban önálló épületbe költöző Napsugár Bábszínház előadótermét.

Tarsoly Krisztina rendező elmondta, az tetszett meg neki a műben, hogy miközben a színészeknek ajándék, összetett feladat is, hiszen a karakterek humorosak, szerethetők, a dialógusok különlegesek, de súlyos élethelyzeteket jelenítenek meg. „A darab az emberi kapcsolatokról szól, arról, hogy különbözőek vagyunk, hogy mindenkinek megvan a helye a világban; arról, hogyan kell létezni egymás mellett, hogyan kell élni és élni hagyni” – fogalmazott.

Az olvasópróbán jelen lévő szerző, Varsányi Anna elmondta, a darab színész- és beszédközpontú, nem a rendezői énmegvalósítás terepe. Intellektuális humor van benne, a különböző hátterű és élethelyzetű nézőket különbözőképp szólítja meg, mégis egyszerre szól mindenkihez – tette hozzá. Elárulta, egy apró dolgon változtattak a békéscsabai előadásra: a főszereplő eredetileg Lajoska lett volna, de mivel az őt alakító Lénárt László idősebb az általa elképzeltnél, Lajosra változtatták a nevét.

A díszlet a beszűkült életmódot jelképezve egyszerű lesz: egy szobát látunk, amelynek csak egy ajtaja van, és egy színben ugyanolyan kanapét. A jelmezek ugyanakkor extravagánsak lesznek: a korát elfogadni nem képes, dívaként tetszelgő anyáé mellett egy napjaink fiataljainak divatját követő lányé és az egykori főnöke ruháit hordó, magát azokban jól érző öltöztetőé.

A történet szerint Néveri Lajos egykori színházi öltöztető nem teszi ki a lábát lakásából, mióta szeretett főnöke, a népszerű díva elhalálozott. Egy nap a különösen zárkózott férfihoz bekopog az alsó szomszéd, M, mert Lajos eláztatta a lakását. A lány író szeretne lenni, de jobb híján újságíró egy igénytelen pletykalapnál. Életét tovább nehezíti levakarhatatlan anyja, aki folyamatosan kritizálja, és saját problémáival fárasztja. M az első pillanattól kezdve elfogadja a férfi furcsaságait, és igyekszik Lajost kimozdítani apátiájából és lakásából is.

A képen Varsányi Anna, Seregi Zoltán és Tarsoly Krisztina az olvasópróbán Fotó: Bencsik Ádám / BEOL