fbpx

Az olvasás sokkal több mint kikapcsolódás

A Bookline három éve indította el a könyvklubját, ahol elkötelezett olvasók osztják meg egymással olvasási élményeiket, könyvajánlásaikat. A Facebookon működő közösség több mint 22 000 tagú. A Bookline ősszel indított kutatásában a Bookline Könyvklub-tagok olvasási szokásait mérte fel.

A felmérésből kiderül: a könyvklub tagjai számára az olvasás több mint a kikapcsolódás egyik formája. Sokkal fontosabb számukra, hogy ez a tevékenység szemléletformáló hatású. Hozzájárul ahhoz, hogy máshogy gondoljunk egy témára, segít abban, hogy választékosabban fogalmazzunk és kreatívabbakká váljunk.

A kitöltők majd mindegyike egyetért azzal, hogy az olvasás segíti a kikapcsolódást, és nagyjából ugyanannyian válaszolták azt, hogy a könyvek forgatása segítette őket a választékosabb beszédmód elsajátításában.

A kitöltők ugyancsak fele gondolja azt, hogy egy könyv hatására megváltozott a véleménye egy adott témával, problémával kapcsolatban. Egy könyv miatt 47 százalékuk megpróbált változtatni viselkedésén és szokásain, 30 százalékuknak pedig egy könyvben olvasott tanulság vagy üzenet segített javítani baráti, családi vagy párkapcsolatukon. Ugyancsak érdekes eredmény, hogy a válaszadók csaknem 40 százaléka érzi úgy, hogy a rendszeres olvasás hatására kreatívabb és hatékonyabb lett.

De milyen könyvek segítenek így kikapcsolódni a világból? A Bookline Könyvklub-tagok leginkább szórakoztató irodalmi alkotást vesznek kézbe (64,2 százalék), 28,6 százalékuk választ szépirodalmat, kisebb részük tényirodalmi írást (5,5 százalék) vagy gyerek- és ifjúsági könyvet (1,1 százalék). 70 százalékuk válaszolta azt, hogy az elmúlt egy évben került új tematika olvasmányai közé, közülük legtöbben az életrajzok, önéletrajzok (29,1 százalék) iránt érdeklődtek. Hasonlóan népszerű újonnan választott műfaj a kortárs próza (23,6 százalék), a pszichológia (24,2 százalék), valamint a fantasy is (18,2 százalék).

Az olvasási körülményekben továbbra is a nyomtatott könyvek viszik a prímet. A kitöltők szinte kivétel nélkül nyomtatott formában fogyasztják az irodalmat, harmaduk olvas e-book-olvasón, 14 százalékuk okoseszközön, kis hányaduk (6 százalék) hallgat hangoskönyvet. E kulturális tevékenységekre leginkább este, otthon kerítenek sort.

A rendszeresen olvasók sokkal inkább a történet miatt döntenek egy könyv mellett, és kevésbé érdekli őket, hogy új vagy használt könyvben olvashatják azt. Csak negyedük ragaszkodik az új könyvhöz.

A válaszadók fele tervezi, hogy jövőre több használt könyvet fog vásárolni.

A könyvklubtagok fele szokta elajándékozni a már kiolvasott művet (78 százalék) barátoknak vagy családtagoknak, de a könyvcserepontokat (29,7 százalék), az alapítványokat (14,2 százalék) is figyelembe veszik.

A könyvklub tagjainak 47,6 százaléka legfeljebb 4–6000 forintért vásárol könyvet. 6–8000 forintot vagy ennél magasabb összeget 13,6 százalék ad egy példányért, csaknem harmaduk (30,6 százalék) pedig a 4000 forintnál olcsóbb műveket keresi.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Shutterstock/Olesya Kuznetsova

A rovat további cikkei