fbpx

Az Operaház jelmezeiből nyílik kiállítás Székesfehérváron

Velich Rita jelmeztervező és Velich Dóra Teo képzőművész A szellem misztériuma című kiállításával nyílik az Aranybulla Művészeti Napok programsorozata a székesfehérvári Öreghegyi Közösségi Házban.

Velich Rita, a Magyar Állami Operaház Jászai Mari-díjas jelmeztervezője 1993-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett diplomát díszlet- és jelmeztervező szakon. Számos budapesti és vidéki színházban dolgozott, rendszeres vendégtervezője külföldi teátrumoknak is. Munkásságában meghatározók a zenés színházi és táncdarabok – többek között olyan nagy sikerű musicalek jelmezeit tervezte, mint a Mozart!, az Elisabeth, az Abigél vagy a Rómeó és Júlia, de nevéhez fűződnek a Káel Csaba által rendezett Bánk bán című operafilm jelmezei is. Most nyíló fehérvári kiállításán a Turandot, A bajadér, a Veled, Uram!, a Macbeth, A varázsfuvola, az Aida és az István, a király produkciókhoz készült jelmezeiből látható válogatás.

Velich Dóra Teo képzőművész, festőművész, iparművész a Magyar Képzőművészeti Főiskolán diplomázott, műveit 1985 óta állítja ki. Művészetét változatos technika- és anyagalkalmazás jellemzi: alkotásai között olajképek, falfestmények, rézkarcok, tűzzománc- és ötvösmunkák egyaránt fellelhetők. Munkásságában kiemelkedő jelentőségű a keleti ihletésű művek, illetve a modern természettudomány és a művészet kapcsolatát kutató, a fizika és a csillagászat jelenségei, kutatási eredményei által inspirált, lételméleti, filozofikus árnyaltságú munkák megalkotása.

A két alkotó tárlatát Csáji László Koppány író, kulturális antropológus nyitja meg, közreműködik Lantos Zoltán hegedűművész, valamint a Székesfehérvári Balett Színház táncművészei, akik a Bajadér című balett jelmezeiben mutatnak be performanszot. A megnyitó előtt a Budapest Opera Lounge, Léder-Puja Andrea és Kendi Lajos operaénekesek, valamint Oláh Krisztián zeneszerző, zongoraművész előadásában barokk áriák, francia sanzonok és nápolyi dalok hangzanak el új köntösben, a jazzharmóniák világába átültetve. A kiállítás augusztus 25-től október 7-ig látogatható.

Nyitókép: A szellem misztériuma kiállítás részlete

A rovat további cikkei