A Táncpedagógusok Országos Szövetsége szervezésében az idén Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Kőszegen, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden, Szekszárdon, Budapesten és Sopronban várják az érdeklődőket, akik az egész napos program során ingyenes táncórákon, kerekasztal-beszélgetéseken, táncfilmvetítéseken és táncelőadásokon is részt vehetnek.

Az április 29-i tánc világnapja alkalmából 2019-ben hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az első Nagy táncválasztó workshopot, amely mára több ezres közösséget vonzó eseménnyé vált.

A Válaszd a táncot! Válassz egy táncot! szlogennel meghirdetett program célja, hogy az ingyenes táncórákkal elérhetővé tegye a gyermek, junior, ifjúsági, felnőtt és senior korosztály számára a választás lehetőségét. A táncműfajok megismertetésén túl fontos a tánc és a mozgás széles körű népszerűsítése, hogy minél többen a táncban találhassák meg az egészséges életmódhoz, a tudatos mozgáshoz és a közösségi élményhez vezető utat.

Forrás: Nagy táncválasztó

A Nagy táncválasztó esemény regionális helyszínei Sopron csatlakozásával tovább bővültek, Budapesten pedig az idén a Budapest Táncszínház Depó Stúdiója ad lehetőséget a kreatív balettet, a kortárs táncot, a Limón-technikát és az 1970-es évek diszkókorszakát idéző waacking táncstílust megismerni vágyóknak a szórakozásra.

Debrecenben az Ifjúsági Ház a fő helyszín, klasszikus balett, hip-hop tánc, ír tánc, mazsorett, bachata és break is szerepel a lehetőségek között.

Győrben ismét a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnázium Szabolcska utcai központja a fő helyszín, ahol táncpedagógusoktól és koreográfusoktól leshetik el az érdeklődők a balett, a boogie-woogie, a társastánc és a kubai salsa alapjait.

Kecskeméten a Grapevine Tánciskola ismét csaknem 20 táncműfajban szervezett táncórákat, szabadtéri színpadán pedig a kecskeméti tánciskolák műsorai várják a közönséget.

Kőszegen a Béri Balog Ádám Általános Iskolába várják a táncolni vágyókat, afrojazz, country, kontaktjóga és népi játékok is szerepelnek a kínálatban. A táncórák mellett táncfilmekkel, délelőtt kerekasztal-beszélgetéssel, valamint a kőszegi és a szombathelyi táncegyüttesek bemutatóival is készültek a szervezők.

Miskolcon a rendezvénynek a Művészetek Háza ad otthont, ahol a klasszikus balett, a latin táncok és a történelmi társastáncok alapjai is megismerhetők, a szabadtéri színpadon egész napos táncbemutatók várják a miskolciakat.

Nyíregyházán a Luther utcai evangélikus általános iskolában az ismert táncműfajok mellett anya-lánya jazztánc és baba-mama tánc is várja a családokat. Aki a légtáncot szeretné kipróbálni, a Bocskai utcai Légtorna & Mozgás Stúdió workshopjára jelentkezhet.

A Pécsi Művészeti Gimnázium már szombaton elindítja a Nagy táncválasztót, és a Dóm térre hívja a közönséget, ahol 10 óra 30 perckor a helyi tánciskolák, táncegyüttesek és a közönség közreműködésével a III. Nagy Táncválasztó Flashmobbal hívja fel a figyelmet a vasárnapi eseményekre.

Sopron először csatlakozik a rendezvényhez. A Liszt Ferenc Kulturális Központban táncaerobik, modern jazz, esküvői tánc, hastánc, néptánc, mazsorett és street jazz is választható. A táncórák mellett a Liszt Központban táncfilmvetítés, a Petőfi Színházban a közelmúltban elhunyt táncfotográfus, Kanyó Béla kiállítása és táncgála is várja a közönséget.

Szekszárdon a PTE Rákóczi úti campusa ad otthon a Nagy táncválasztónak, ahol az amerikai jazz, a Berczik-technika, a klasszikus balett és a kortárstánc órák mellett délután gálaműsorral is készülnek a szervezők.

Szegeden ismét a Szent-Györgyi Albert Agóra várja az érdeklődőket, ahol modern tánc, linedance, rock and roll, ír, indiai és szerb tánc is szerepel a választható táncműfajok között.

Az esemény valamennyi helyszínen ingyenes, a workshopokon történő részvétel regisztrációhoz kötött.

A járványügyi szabályok miatt a táncórákon limitált létszámú érdeklődőt fogadnak.

Regisztrálni szeptember 25-én 22 óráig az esemény honlapján, a www.nagytancvalaszto.hu oldalon, az adott város órarendjét ismertető felületen lehet.

Nyitókép: Nagy táncválasztó, Miskolc Facebook-oldala