fbpx

Az OSZK készülő archivális raktárépületében jártunk – képriport

Piliscsabán, a Iosephinum területén épül az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) archivális raktárépülete, amely az archiválási, azaz végleges megőrzési kötelezettséggel érintett dokumentumok megfelelő tárolását biztosítja majd.

A szerkezetépítés nagy volumenű munkái tavaly elkészültek, 2021. december 15-én a bokrétaünnepre is sor került. Jelenleg a befejező munkálatok zajlanak.

Az épületen belül kartonfalak épülnek, az aljzatbetonozási munkák zajlanak. A raktárrészen a lámpatestek felszerelése, valamint a kábelezési, szerelvényezési munkálatok folynak.

A fűtés- és hűtéshálózat és a légtechnika-nyomvonalak kiépítése hatvan százalékos, a külső közmű (ivóvíz, tűzivíz, locsolóvíz, csatornák, csapadék- és szennyvíz, távhő) kivitelezési munkái pedig kilencvenszázalékos készültségi állapotban vannak.

Rövidesen megkezdődnek az épület homlokzati és ácsmunkái.

Az új raktárépület illeszkedik a Makovecz Imre terveinek felhasználásával épülő Avicenna kutatóintézethez.

A terv szerint az épület egy 81 000 polcfolyóméter befogadóképességű könyvraktár mintegy 11 000 négyzetméter bruttó alapterületen.

A raktárépületet százéves időtartamra tervezték. A lejtőbe bevágott valamikori sportpálya – mai Bivalyrét – területe biztosítja a nagyméretű, kb. 125×34,5 méter kontúrméretű raktárépület elhelyezését, amely védett, bekerített területen működik majd.

Fotók: Kultúra.hu/Beliczay László

A rovat további cikkei