A kortárs jazz olyan világsztárjai lépnek fel november 16. és 19. között Veszprémben, mint Erik Truffaz, Bill Frisell vagy Jojo Mayer. Ám nemcsak miattuk, de az alábbi öt előadóért is érdemes Európa Kulturális Fővárosába utazni.

Tygroo

A fesztivál nyitónapján lép színpadra az elektronikus tánczenét a balkáni dallamokkal és a rap elemeivel ötvöző cseh Tygroo. Mindegyik műfajból mást és más mennyiségben ragadnak ki, váratlan párosításokkal.

Manu Katché

Ugyancsak a nyitónapon hallhatjuk a sztárok dobosaként emlegetett Manu Katchét. Az elefántcsontparti felmenőkkel rendelkező francia dobos és dalszerző Párizsban klasszikuszenei tanulmányokat folytatott. Itt alapozta meg egyedi technikáját, az úgynevezett „Katché-hangzást”. Előszeretettel alkalmaz különböző hangolású cineket, melyek tovább gazdagítják játékának tónusát. Pályája session-zenészként indult, többek között olyan előadókkal és zenekarokkal dolgozott és dolgozik együtt, mint Sting, a Dire Strates, a Bee Gees, Peter Gabriel, Tori Amos, Manu Chao, Jan Garbarek, Al Di Meola.

Első szólóalbumát 1991-ben adta ki, melyet többek között olyan nagyhatású és kultikusnak számú albumok követtek, mint a 2004-es Neighbourhood vagy a The Sope. Zenekarvezetőként kvartettjével főleg fúziós jazzt játszik. Felvételei közül Nils Landgrennel közös dalát ajánljuk, hiszen másnap a német harsonás európai szupergroupnak számító 4 Wheel Drive formációval lép a veszprémi közönség elé.

Boticelli Baby

A második nap a Botticelli Baby, a Ruhr-vidék jazzkohóinak minden bizonnyal leghangosabb és legszemtelenebb zenekarának koncertjével indul. A feltartóztathatatlan energiájú együttes folyamatosan szállítja az újabb és újabb slágereket, a swing, a blues, a punk és a balkáni mulatós zenéket újrafűzve.

Negyedik albumuk, a Saft afféle eszenciát kínált stíluskavalkádjukból, amelynek elválaszthatatlan összetevője az énekes-nagybőgős frontember, Marlon Bösherz izgalmas énekhangja. A veszprémi közönségnek azonban már a legújabb, a napokban megjelent Boah című lemezükről is megmutatnak néhány dalt. Jazz-, blues- és swingorigók, progresszív kitekintésekkel a rock, sőt még a punk felé is. Bármerre járnak, a Botticelli Baby hét zenésze belead apait anyait, hogy a kifulladásig táncoltassák a klubok és fesztiválok közönségét – minden bizonnyal így lesz ez a Veszprém Jazz Fesztiválon is.

Takuya Kuroda

Takuya Kuroda napjaink egyik legizgalmasabb trombitása és zeneszerzője. Leleményes, határokat feszegető zenész, aki a post-bop, a soul-jazz és a hip-hop elemeivel ötvözi a kortárs jazzt.

A Berklee-n és New Schoolon diplomázott. Leginkább José James énekes zenekarában való jelenlétéről vált ismertté az elmúlt évek során, akivel olyan slágereket jegyeztek, mint az Everybody Loves The Sunshine vagy a Rising Son. 2020 késő nyarán Takuya Kuroda hatodik, Fly Moon Die Soon című albumával tért vissza.

The New Mastersounds

A kortárs brit funk-soul meghatározó produkciója, a The New Mastersounds zárja a Veszprém Jazz Fesztivál koncertprogramját. A zenekar története a ’90-es évek végén kezdődött Leedsben: Eddie Robert gitáros-producer egy klub promotereként azért keresett maga mellé zenésztársakat, hogy élőzenével is kiegészíthesse munkahelye repertoárját. Első körben The Mastersounds néven kezdtek fellépni, majd a tagság véglegesedése után az azóta is viselt néven indult útjára a produkció. Húsz év távlatából eddigi eredményeik között 13 nagylemez, 3 koncertlemez, kislemezek tucatjai és több nemzetközi turné szerepel. Azon kevesek közé tartoznak, akik képesek igazi soul ízt adni a funknak.

A 2001-es The Funky & Groovy Music Lexiconban Peter Wermelinger a tíz legnagyobb kedvence közé sorolta Turn Things Around című dalukat, szoros versenyben Eddie Harris, Funkadelic és Herbie Hancock legnagyobb dobásaival.

Aki pedig a Veszprém Jazz Fesztivál teljes zenei univerzumában elmerülne, annak az alábbi Spotify-lista meghallgatása ajánlott: