fbpx

Az ötvenéves táncházmozgalommal foglalkozik az MMA beszélgetéssorozata

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2022 tavaszán a Keddi kaleidoszkóp elnevezésű beszélgetéssorozatában fókuszál az ötvenéves magyarországi táncházmozgalomra.

A kerekasztal-beszélgetéseket március 1-jén A hangszeres népzene feltámadása, április 12-én A magyar táncház kezdetei, míg május 17-én Határon túli táncházak címmel rendezik az MMA irodaházában Sebő Ferenc énekes, dalszerző, népzenekutató, az MMA levelező tagja, a Nemzet Művésze vezetésével. Az esteken vendég lesz többek között Jánosi András népzenész és Sebestyén Márta népdalénekes, mindketten az MMA tagjai.

A táncháztörténet felelevenítését a hangszeres népzene reneszánsza kezdi, mert enélkül nem jöhetett volna létre a ma már nemzetközileg is elismert táncház. A hangszeres népzene feltámadásának története sokféle zenei próbálkozás kisarjadásával kezdődött. Kezdetben a cigányzenekarokkal kísért nóta, illetve a nótaszerűen előadott népdalok domináltak. Ezt követte – már a modern időkben – a háttérből kibontakozó új, magyar nyelvű rockzene, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a romantikából örökölt slágerzene szentimentális hangvételét egy újabb, keményebb hangzás váltsa fel, amelyben a régi stílusú népzene is szerepet kapott. Az 1970-es évek népzenei, majd a hozzá kapcsolódó táncházmozgalma abban különbözött minden azt megelőző újjászületéstől, hogy a kibontakozó érdeklődés mindenféle hátsó szándék nélküli őszinte rácsodálkozássá változott. A hangszeres népzene feltámadása elnevezésű első beszélgetés vendége lesz Jánosi András népzenész, az MMA levelező tagja, mellette Székely Levente, Éri Péter, ifjabb Csoóri Sándor és Vavrinecz András.

A sorozat második és harmadik estjén a táncház kialakulásáról, illetve annak határokon túl terjedő hatásáról beszélgetnek a résztvevők. Az április 12-i, A magyar táncház kezdetei című beszélgetésen Sebestyén Márta népdalénekes, az MMA rendes tagja, valamint Lelkes Lajos, Sztanó Hédi, Héra Istvánné és Timár Böske vendégeskedik. A Határon túli táncházak témájáról szóló beszélgetésen május 17-én pedig Székely Levente és Agócs Gergely a meghívott vendég.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2015 őszén indította el műhelybeszélgetés-sorozatát. A sorozat célja, hogy a közönség bepillantást nyerjen a meghívott neves művészek és művészetelméleti szakemberek alkotó- és kutatómunkájába, megismerhesse szemléletmódjukat, törekvéseiket, módszereiket. A beszélgetések középpontjában általában egy-egy új alkotás, művészi feladat, illetve kutatási eredmény áll. A sorozatra ellátogatók elmélyült, mégis oldott hangulatú beszélgetések tanúi lehetnek. 2022-től a sorozatban kerekasztal-beszélgetések is helyet kapnak.

Nyitókép: Benkő Imre 1982-es Táncháztalálkozó című fotója.

A rovat további cikkei