Oroszország kortárs képzőművészete, visegrádi alkotók, Art Photo Budapest, műtárgypiaci beszélgetések, tárlatvezetések és egy élő legenda. Október 3-6. között az Art Market Budapest, Közép- és Kelet-Európa első számú kortárs képző- és fotóművészeti kiállítása 5 kontinens 25 országának több mint 100 kiállítójával és 500-nál több művész több ezer alkotásával idén is rengeteg izgalmat ígér.

Minden évben nagy lelkesedéssel várom az Art Market Budapestet. Egyrészt azért, mert itt aztán tényleg képbe lehet kerülni arról, hogy mi folyik épp a művészvilágban. Másrészt azért, mert az esemény már régóta sokkal több, mint pusztán egy kortárs képzőművészeti seregszemle.

A változatos programok és az idelátogató nemzetközi szakemberek és művészek ugyanis felhelyezték Budapestet a kortárs művészeti térképre, és a főváros a világ új műtárgypiaci találkozóhelyévé vált.

Idén több mint 500 művész állít ki a vásáron
Fotó: Art Market Budapest/Csizik Balázs
De miért is érdemes kilátogatni a vásárra?

A Millenáris Park kiállítócsarnokaiban és parkjában idén több ezer alkotást lehet megtekinteni. Ebből máris képet kaphatunk a kortárs műtárgypiac tendenciáirók. Érdemes különös figyelmet szentelnünk a Visegrad Contemporary programnak, amely során Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia mellett idén már Szerbia kiállítói is egyedülálló volumenben mutatkozhatnak be a kiállításon .

Az Art Market Budapest díszvendége idén Oroszország, így lehetőségünk lesz megismerni a világ kiállítóhelyein és vásárain méltatlanul alulreprezentált, orosz kortárs képzőművészeti életet. Közel 50 orosz képzőművész mutatkozik be a vásáron,

köztük a legendás Oleg Kulik,

akinek a Velencei Biennálét is megjárt fotósorozatát láthatjuk. Október 6-án személyesen is találkozhatunk a művésszel, amikor is performansszal kedveskedik a látogatóknak.

Oleg Kulik: Body speaks louder than words II.

A Millenáris parkjában Emil Gataullin Russia Sweet and Slow (Édes, lassú Oroszország) című fotósorozatán keresztül a vidéki Oroszországot láthatjuk fekete-fehérben, poétikus, időtlen keretben. A sorozat mentes mindenféle nosztalgiától és pátosztól.

Az orosz díszvendégséghez főváros-szerte kapcsolódnak kísérőprogramok.

Az Orosz Kulturális Központban Andrei Stein fotóit lehet megtekinteni, a Kiscelli Múzeumban a szentpétervári Rosphoto fotóművészeti központ anyaga és Ivan Plush mutatkozik be.

Az A38 hajón izgalmas válogatást láthatunk az orosz művészeti szcéna sztárjainak nemzetközi magángyűjteményekben szereplő munkáiból.

Emil Gataullin Russia Sweet and Slow című fotósorozatának egyik darabja

A panelbeszélgetések között is lesz pár, amely az orosz kortárs művészet helyzetét vizsgálja. Egy diskurzus október 3-án az orosz kortárs művészet jelenlétét vizsgálja a művészeti piacon, majd arról is szó esik, hogy mi történt az orosz kortárs művészet utolsó nagy „robbanása”, a kora 2000-es évek óta, ami miatt az orosz művészeti intézmények, galériák és művészek kevésbé láthatóak a nemzetközi diskurzusban.

Az Inside.Art című beszélgetéssorozatban Globalism or Regionalism? címmel diskurzust tartanak arról, hogy a regionális platformok valóban képesek-e új árnyalatokat behozni a nemzetközi műtárgypiacra, hogy a regionálisan elismert művészek nemzetközi sztárokká válhatnak-e. Az október 5-ei beszélgetés pedig a régió új gyűjtőit veszi górcső alá, és arra keres választ, hogy gyűjtőnek lenni generációs vagy kulturális kérdés-e.

Az Art Market Budapest 2018-ban
Fotó: antropos.hu

Az idei Art Market Budapest továbbra is kiemelten fókuszál a fotóművészetre. Az idekapcsolódó panelbeszélgetésen arról lesz szó, hog

a fotográfia nemzetközi színtéren mennyire van túl- vagy alulértékelve.

A vásáron belül idén is lesz külön fotóművészeti szekció, a már jól ismert Art Photo Budapest. Emellett több különlegességre is számítani lehet.

A legendás operaénekes José Cura például Budapesten első ízben mutatja be fotóművészeti alkotásait, és a kiállítók között lesz Lucien Hervé, a világhírű magyar származású fotográfus alapítványa is. A kortárs hazai fotóművészetet a Bauhaus Contemporary válogatás reprezentálja.

Lesznek még könyvbemutatók és performanszok, itt lesz mások mellett Andrea Sbra Perego Torinóból, Böröcz András pedig előadja Malevich és Liszickij előtt tisztelgő performanszát.

Az Art Market Budapest gigasztárja egyértelműen a legendás Michelangelo Pistoletto lesz.
Pistoletto: Third Paradise

A művész az általa létrehozott alapítvánnyal, a Cittadellarte-val közösen mutatja be többnapos projektjét, a Third Paradise Budapest 2019-et, amely az emberi létezés és az urbánus lét fenntarthatóságát, a környezet állapota megőrzésének lehetőségeit vizsgálja. Ennek lényege, hogy miközben az első Paradicsom a természettel való harmonikus együttélés közege volt (Ádám és Éva), a másodikat a technikai forradalom és fejlődés vívmányai határozzák meg, a harmadik Paradicsomnak a korábbi kettő fúziójaként kell létrejönnie. Erőfeszítéseket kell tennünk,

hogy létrejöjjön egy újabb paradicsomi állapot,

és a természettel újra megtaláljuk az elveszett harmonikus együttélést.

Pistoletto alkotásait a Galleria Continua és a Cittadellarte – Fondazione Pistoletto kiállítási standjain tekinthetjük meg, de a munkáiból lesz egy kiállítás az óbudai Esernyős Galériában is. A vásáron lesz Rebirth Fórum olyan ötletek kidolgozására, amelyek által a város és az emberek mindennapjai komfortosabbak lehetnek, miközben a környezetet sem károsítják.

Pistoletto: Az újraegyesített alma
Fotó: Tóth Kata

Pistolettónak a Nemzeti Táncszínház épületében lesz látható Az újraegyesített alma (The apple made whole again) köztéri szobra is. Az alkotás koncepciójának lényege:

az almát, amelyből kiharapott egy darabot az emberiség, és ezzel eltávolodott a természettől, a technika segítségével újra egésszé lehet alakítani.

Az október 3-6. között a Millenárison tartott Art Market Budapest részletes programja itt.