fbpx

Az újrakezdés lehetőségére keresik a választ képzőművészek és képzőművészeti menedzserek

Drafting Futures címmel nyílik meg a Werk Akadémia képzőművészeti menedzser szak hallgatóinak vizsgakiállítása a Q Contemporary Project Space-ben. A csoportos tárlaton 12 ismert magyar képzőművész alkotásai mutatkoznak be, amelyek közül többet a művészek kifejezetten a projekt keretében készítettek el.

A Drafting Futures egy olyan izgalmas kortárs képzőművészeti program, mely 12 művész és 12 művészeti menedzser együttgondolkodása mentén jött létre. A projektet a Werk Akadémia képzőművészeti menedzser szak végzős hallgatói jegyzik, vizsgafeladatuk egy kiállítás teljes körű kivitelezése volt, melynek minden lépését – a témaválasztástól kezdve a műtárgyak kiválasztásán át a megnyitó megszervezéséig – önállóan oldották meg.

Mivel a Werk-csapat tagjai az élet különböző területeiről, teljesen eltérő élethelyzetekből érkeztek, és olyan koncepciót kellett találniuk, amivel egy emberként tudnak azonosulni, így fogalmazódott meg bennük az újrakezdés, a lehetséges jövőképek felvázolásának témája.

A Drafting Futures művészi reakciókat, válaszokat keres arra a problémakörre, hogy a jelenlegi kiszámíthatatlan társadalmi, gazdasági és ökológiai helyzetben hogyan lehet vagy lehet-e egyáltalán lendületes újrakezdésben gondolkozni.           

A kiállító művészek, Balogh Csaba, Birkás Mona, Biró Dávid, Csatlós Asztrid, Ember Sári, Góg Angéla, Kemény Zsuzsa, Melkovics Tamás, Nemes Márton, Pintér Gábor, Tranker Kata és Ulbert Ádám alkotásai két fő irányból közelítik meg az újrakezdés témáját. Az egyik egy ősi, naturalisztikus vonalat követ, a másik a digitális vizualitásra reflektál.

Sok műben ez a kettő egyszerre fedezhető fel, mint ahogy mi is egyszerre élünk egy folyamatosan digitalizálódó világban, mellyel már sokaknak a lépést is nehéz tartani, miközben az állandósult természeti katasztrófák által sújtott környezetünk fel-felvillantja előttünk a piros lámpát, lassításra késztet minket, és a régi, a környezetet kevésbé terhelő technológiák felé irányít.

A kettősség megjelenik a műfaji sajátosságokban és az anyaghasználatban is.

A kiállításon szerepelnek a hagyományosabb festmények, szobrok, textilinstallációk, illetve az online világot idéző 3D-s nyomtatott tárgyak és multimédia-alkotások is.

A Drafting Futures kiállítás május 21-től június 25-ig díjmentesen látogatható a Q Contemporary Project Space kiállítótérben, keddtől szombatig 12 és 18 óra között. 

Nyitókép: Biró Dávid: Do You Accept Cookies?, 2020 / Csatlós Asztrid: Can you see behind it, what was in front of it, 2021 / Ember Sári: Fáradt rózsaszín maszk, zászló No 8. és 9., 2019. Forrás: Drafting Futures

A rovat további cikkei