Május 24. és szeptember 22. között rendezik meg Pécsett a Street Up Fesztivált, ahol neves hazai és külföldi street art művészek mutatkoznak be. A Zsolnay Kulturális Negyed tárlatai mellett hiphop- és gördeszkás bemutatók, szakmai workshopok és különböző előadások várják az érdeklődőket.

Millo Coração cheio”című falfestménye Lagoinhában. Kép forrása: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.
Millo Coração cheio című falfestménye Lagoinhában. Kép forrása: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

A 21. században a street art mint önálló művészeti ág már megkerülhetetlen. Idén nyáron a Pécsi Galériák – Vizuális Művészeti Centrum – műfaji palettáját tovább bővítve – kiállítássorozattal és fesztivállal mutatja be a hetvenes évektől progresszíven kibontakozó városi művészet előzményeit, hazai és külföldi megjelenéseit, illetve különböző irányzatait.

Az Art of Skate – a gördeszka Kaliforniától Pécsig című kiállítás a gördeszkázás történetét és művészetét vázolja fel az első próbálkozásoktól egészen addig, amíg olimpiai sportággá nem vált 2021-ben. A tárlat a mintegy százötven gördeszka mellett a deszkás életérzés relikviáit, a hozzá kapcsolódó divatot és művészeti alkotásokat, fotókat és kulturális jelenségeket mutatja be. A kiállítást 2022-ben több mint ötvenezer érdeklődő látta Párizsban. Kurátora Philippe Danjean művészeti szakember és elismert urban art gyűjtő. A kiállítás május 24-től szeptember 15-ig látogatható a Pécsi Galériában.

A Zsolnay Negyedben található m21 Galériában május 30-tól szeptember 22-ig látható a fesztivál címadó tárlata, a street art munkákat bemutató Street Up, amely a nemzetközi független kurátor Yasha Young közreműködésével jött létre. A kiállított művészek a nemzetközi street art elismert és keresett képviselői: Nuno Viegas Portugáliából, Christian Boehmer és Adultremix Németországból, Julien de Casabianca Franciaországból, valamint a street art könyvek legtöbbet emlegetett alkotója, Millo Olaszországból.

A galéria meghívott vendége a tavalyi pécsi Lokart különdíjasa, Erell, a francia–osztrák alkotópár, Jana és JS, a lengyel NDZW és a román Lost Optic, valamint a venezuelai Zeus Salas. A nemzetközi mezőny mellett a kiállításon ugyancsak bemutatkoznak a magyar street art kiemelkedő alkotói: Void, Fat Heat, Gospe, MNU, Mejo, Napush és FSing, valamint Fork Imre. Utóbbi a hazai graffiti kultikus figurája – a júliusi Zsolnay Fényfesztiválon a Janus Pannonius utcát borító fényszőnyeget is ő készíti.

A Zsolnay Örökségkezelő Vizuális Művészeti Centrumának célja, hogy a városi művészet periferikus műfajait megismertesse a nagyközönséggel. Így az idei kiállításon szavazhatnak arról a látogatók, mely műveket látnák szívesen a galéria falain túl a következő Street Upon.

További részletek itt.