Mesterséges intelligencia a zeneiparban, Barbenheimer, 50 éves hiphop – ezek mind eszünkbe juthatnak 2023-ról, de egyéb zenei történések is tovább színezték a popkultúra lapjait, ezeket szedtük szubjektív, 12-es listába.

Nekünk írták a dalt! – egyedülálló poptörténeti kiállítás a Magyar Zene Házában

Januárban nyitotta meg kapuit minden idők legátfogóbb magyar poptörténeti kiállítása a Magyar Zene Házában. Az 1950-es évek rock’n’roll-korszakától az első Sziget-színpadig tartó zenei időutazás játékosan és izgalmasan mutatta be a hazai popzene első évtizedeit, legnagyobb legendáit és persze az egészet körbeölelő sajátos politikai és társadalmi környezetet.

Visszavonult a Middlemist Red

Februárban osztotta meg a hírt a pszichedelikus rock és gitárzene hazai úttörője, a Middlemist Red, hogy 11 év után bizonytalan időre visszavonulnak. A Fishing On Orfűn, a Művészetek Völgyén, majd az októberi Reflektor Festivalon búcsúszhattunk el tőlük – legalábbis egy időre biztosan. Reméljük, hogy nem örökre, mert hiányzik a színtérről az az energia, amivel a zeneírás, koncertezés vagy épp fesztiválszervezés (Vanishing Point) mellett a rajongókat és a belőlük inspirálódó zenekarokat is fűtötték. Nem mellesleg sokunk fiatal felnőtt éveinek soundtrackjét is szolgáltatták közben.

Azahriah triplázása

Baukó Attila, művésznevén Azahriah márciusban egy telt házas estével izzította a tavaszt a Papp László Budapest Sportarénában, amivel máris rekordot döntött: 21 évesen ő lett a valaha volt legfiatalabb előadó, akinek sikerült megtöltenie a 14 ezres helyszínt. Azóta kiderült, hogy ez még csak a kezdet, hiszen jövő májusban ugyanott triplázni fog napjaink legnépszerűbb hazai előadója. Egy szintén telt házas magyarországi turné mellett Európa-szerte is kimaxolt jó pár koncerthelyszínt és új albummal is jelentkezett. Idén (is) egyértelműen uralta a TikTokot, a YouTube-ot és a Spotifyt, és szinte nincs olyan magyar közéleti személyiség, aki ne fogalmazott volna meg véleményt vele kapcsolatban.

Életműdíjas lett Korda György és Balázs Klári

Május elején a Budapest Park színpadán, egy telt házas koncert extra meglepetéseként derült ki, hogy a Fonogram – Magyar Zenei Díj 2023-as életműdíjasa Korda György és Balázs Klári. A kortalan páros generációkon átívelő rajongótáborral rendelkezik, az elmúlt évek egyik legnagyobb dallamtapadásával, a Reptér című slágerrel még a TikTok-nemzedéket is levették a lábukról. Nem csoda, hogy jövő májusban ők is célba veszik az arénát Korda György 85. születésnapi koncertjekor.

19 év után új Kispál és a Borz-lemez

Felnőtt egy generáció, amely úgy tudja fejből a Kispál és a Borz teljes diszkográfiáját, hogy a rajongásuk kezdete óta (2004) nem is jelent meg új lemeze a zenekarnak – sőt több mint tíz évre fel is oszlottak. Többek között ők is örülhetnek, mert úgy néz ki, hogy ismét feléledt az alkotói szikra: 19 év kihagyás után, májusban megérkezett a Beszorult mondat című Kispál és a Borz-album. A koncepció az volt, hogy többféle felállásban, közreműködőkkel rögzítsék a számokat, így például három dobos is játszik a korongon, de felbukkan rajta Lovasi András lánya, Kiss Tibi, Babcsán Bence és Krúbi is.

Hat év után visszatért a makrohang

Júliusban hintette el visszatérését a színpadon zenei és érzelmi forgószélként varázsoló makrohang zenekar: az új érát a félig-meddig titkos helyszín dacára is egy sorbanállósan telt házas koncerttel kezdték. Látszik, hogy nemcsak bennük hagyott űrt a kimaradt időszak, hanem a budapesti underground is ki volt éhezve kísérletező és katartikus, vagy ahogy ők jellemzik, kiszámíthatatlan, hangos és szép zenéjükre. A korábban sok európai fesztivált is megjárt instrumentális banda – amelynek tagjait a jazzboisból, a New Fossilsból vagy a Dresch Quartetből is ismerhetjük – azóta több új dallal is jelentkezett, a Budapest Showcase Hub eseményén is felléptek, és januárban jön a folytatás.

Első Inota Fesztivál

A nyár utolsó napján indult a szezon talán legjobban várt eseménye, az első Inota Fesztivál, amely száznál is több fellépővel élesztette újra Magyarország leglátványosabb hőerőművét. Négy napon át formabontó zenei előadók, vizuális- és fényművészek, illetve kortárs színházi alkotók töltötték meg újra élettel az inotai hőerőmű grandiózus tereit, és inspirációs fórumot is tartottak a komplexum hosszú távú lehetőségeiről. Az emberek pedig azóta emlegetik, hogy mennyire különleges volt éteri zongoraszót vagy épp eksztatikus technót hallgatni egy tipikus fesztiválhelyszíntől ennyire eltérő, impulzusokban viszont annál gazdagabb környezetben.

18 év után új Rolling Stones-lemez

Pár éve egy aktuális Rolling Stones-turné hírére elkapott a félelem, hogy talán már sosem fogom látni ezt a zenekart élőben, hiszen évről évre újabb zenész zseniktől kell búcsúznunk... Nos, a Rolling Stones kapcsán újra és újra bebizonyosodik, hogy ők nem ez a kategória. Legalábbis – ha az alapító tagokat vesszük – Mick Jagger 80 évesen, ötszörös nagyapaként (és dédapaként!) is szemtelenül aktív, és Keith Richards szintén a napokban ünnepelte 80. születésnapját. Októberben pedig, 18 év után egy 12 új dalt tartalmazó lemezzel jelentkeztek, amelyen Elton John, Lady Gaga, Paul McCartney és Stevie Wonder is közreműködik. Messze van még az a nyugdíj.

Utolsó Beatles-dal feat. mesterséges intelligenca

A poptörténelem múltjának és jelenének két meghatározó szereplője, a Beatles és a mesterséges intelligencia egyesül a zenekar legújabb és egyben utolsó dalában: novemberben megjelent a Now and Then. A demóverziót még John Lennon írta a ’70-es években, majd halála után a felvételt tartalmazó kazettát özvegye, Yoko Ono odaadta Paul McCartneynak. 30 éve, a The Beatles Anthology projekt idején el is kezdtek rajta dolgozni, de végül a fiókban végezte. Most, hogy a mesterséges intelligenciának köszönhetően John Lennon énekhangját jobban el lehetett különíteni, 50 évvel a zenekar felbomlása után McCartney és Ringo Starr be tudta fejezni a dalt. Ez az utolsó olyan felvétel, amelyen a Beatles mind a négy tagja szerepel.

Elhunyt Palotai Zsolt

November 18-án elhunyt Palotai Zsolt, művésznevén DJ Palotai, az elektronikus zene, a drum and bass és a breakbeat egyik magyarországi meghonosítója, a Tilos az Á és a Tilos Rádió alapítója. Épp halála napján kapta meg a Pro Cultura Urbis díjat a főváros zenei életében végzett több évtizedes munkássága és a magyar underground kultúrára gyakorolt hatásának elismeréseként. Majd decemberben a DJ Szövetség az év DJ-jének választotta. Mindezek fényében még szívszorítóbb olvasni azokat az interjúkat, ahol mellőzöttségérzéséről mesélt – mintha nem is tudta volna igazán, hogy mennyi emberre volt hatással. A szomorú apropó okán most régi és új rajongók (ismét) felfedezik maguknak a hagyatékát, emlékbulikon idézik meg, vagy épp órákra elmélyednek Jövőzene című műsorának zenéiben.

Visszatért a The Qualitons

December egyik örömhíre volt, hogy másfél év szünet után mégis visszatér a The Qualitons, akik azzal vésték magukat bele a hazai zenetörténetbe, hogy egyik koncertjükre a Red Hot Chili Peppers is beugrott, és megfordultak az amerikai KEXP ikonikus stúdiójában. A Covid átmenetileg átsatírozta terveiket, mostanra viszont visszatért a lendület. Korábbi frontemberük nélkül, egyfajta szabad, kísérletező alkotóközösségként gördülnek tovább, és lényegében máris két albumnyi anyagot örömzenéltek össze. A végeredményt egy májusi lemezbemutatón hallhatjuk majd, de egy kis ízelítő már érkezett az Óceán és a Te utad formájában, amiket egy szórakoztató, amerikai talk show-ra hajazó live session videóban mutattak be.

Taylor Swift: az év embere, tanagyag, rekorder

2023 különösen erősen sikerült Taylor Swift számára. Februárban kiderült, hogy harmadszor is az év legsikeresebb előadója lett, amivel rekordot is állított. Dalaival, filmjével, The Eras elnevezésű turnéjával és merch termékeivel csak ebben az évben több milliárd dollárt keresett, és mint leghallgatottabb előadó a Spotifyon is megtörte Bad Bunny hároméves uralmát. Listavezetéseit szinte felesleges is sorolni, és nem nagyon találnánk olyan embert, aki legalább egyszer ne találkozott volna a nevével a sajtóban. Mindezek után nem is olyan meglepő, hogy a Time magazin őt választotta az év emberének, és kiderült, hogy több amerikai egyetemen tananyag lesz. Lehet szeretni vagy nem szeretni, azt el kell ismerni, hogy valamit tényleg tud.

Nyitókép: Hajdú János