A Stairway to Heaven megaslágert is tartalmazó lemez különös borítója régóta foglalkoztatja a rajongókat és a kutatókat is. A botember képe eddig egy angol viktoriánus fotóalbumban lapult.

Az 1971-ben megjelent album borítóján sem a zenekar neve, sem a lemez címe nem szerepel. Ehelyett egy virágos, hámló tapétás falon lógó, keretbe foglalt kép látható rajta, amely egy görnyedt, botra támaszkodó férfit ábrázol, hátán nagy köteg rőzsével. A Led Zeppelin rajongói „botembernek” nevezték el a furcsa alakot, néhányan pedig úgy vélték, a borító inkább egy festményt ábrázol, nem pedig egy fotót.

A kép eredete és a férfi azonossága régóta rejtély volt. A történet szerint Robert Plant, a Led Zeppelin énekese egy antikboltban kutakodott Jimmy Page gitáros Berkshire-i háza közelében, amikor rábukkant a képre. A lemez megjelenése után több mint 50 évvel Brian Edwards, a University of the West of England történésze felfedezte az eredeti kép másolatát, miközben az aukciósházi sajtóközleményeket böngészte az interneten. Edwards is nagy Led Zeppelin-rajongó, így amikor rábukkant egy viktoriánus fotóalbumra, amelyben a botember képe is megtalálható volt, azonnal felismerte.

Ezután értesítette a Wiltshire Múzeumot – ahol korábban kurátorként is tevékenykedett –, ami meg is vette a fotóalbumot 420 fontért. A fotóalbum címe: Visszaemlékezés egy látogatásra Shaftesburyben. 1892. pünkösdi ünnep. Ajándék Auntie-nak Ernest-től. A múzeum szerint a könyv belső írásjegyei megegyeznek egy viktoriánus fotós, Ernest Howard Farmer aláírásával.


6555e1328add5dc38c72e0f7.jpg
Led Zeppelin IV album

Bár az újonnan felfedezett fotó fekete-fehér, a lemezborítón látható változat színezett. Edwards úgy véli, hogy Farmer, aki fényképészetet is oktatott, talán ezt a képet használta fel arra, hogy diákjainak megtanítsa a fotók színezését. A múzeum azonosította a képen látható rejtélyes botembert is: az 1823-ban született Lot Long a kép készítésekor 69 éves volt, a Wiltshire-i Mere városában özvegyként, egy kis kunyhóban élt és tetőfedőként dolgozott.

Az album további fotókat tartalmaz a környék épületeiről, utcai jelenetekről, vidéki munkásokról. Jövőre a múzeum kiállítást rendez a képekből, amely A Wiltshire tetőfedője: Fotós utazás a viktoriánus Wessexen keresztül címet viseli majd.

A cikk forrása: itt.

Fotó forrása: Wikipédia