Az angol-holland háborúban elsüllyesztett, 17. századi holland hadihajóként azonosították régészek és történészek azt a hajóroncsot, amelyet 2019-ben, 32 méter mélyen fedeztek fel nem messze a kelet-angliai Sussex partjaitól.

Az „eastbourne-i rejtélyes roncs” néven emlegetett hajóról már akkor kiderült, hogy a 17. században süllyedt el, valódi történetére azonban csak hosszadalmas kutatás után derült fény – számolt be róla a The Guardian brit napilap a honlapján.

 Az 1672-ben elsüllyedt hajó a Klein Hollandia nevet viselte, s névadó országa oldalán harcolt a második angol-holland háborúban. A hadihajó biztosította a Smyrna nevű flotta útját a Földközi-tengerről a La Manche-csatornán át Hollandia felé, amikor az angol Wight szigetnél a Sir Robert Holmes vezette angol flotta rájuk támadt. A harcban a Klein Hollandia parancsnoka, Jan van Nes életét vesztette, a sérült hajó pedig a fedélzetén folyó harcok következtében elsüllyedt. Az angol hajóraj rajtaütésére a harmadik angol-holland háború casus bellijeként hivatkoztak.

A roncsra már 2015-ben, vízrajzi felmérések során következtettek, így 2019-ben már hivatásos és önkéntes búvárok merültek le és gyűjtöttek össze a tengerfenékről tárgyakat. A hajó maradványait dendrokronológiai módszerrel is vizsgálták, ennek segítségével tudták meghatározni a hajótestet alkotó faanyag korát.

A kutatást a Historic England örökségvédelmi szervezet a hollandiai Kulturális Örökségvédelmi Ügynökséggel (RCE) és a brit tengeri régészeti egyesülettel, a Nautical Archaeology Societyval közösen végezte. A szervezetek közlése szerint a tengerfenékről a felszínre hozott tárgyak "figyelemreméltó" állapotban vannak, a leletek a „legszigorúbb védelmet” kapják.

A The Guardian videót is megosztott a búvárok tevékenységéről. A beszámolók szerint az olasz agyagedények és márvány csempekockák mellett ágyút is találtak, de a hajótest nagy részét is megőrizte a tenger.

Nyitókép: A Nautical Archaeology Society (NAS) búvárai a Klein Hollandia feltárása közben. Fotó: Historic England/Martin Davies