fbpx

Azt beszélik a városban

Budapesten még az is találhat magának új titkokat, aki már évtizedek óta a város lakója: mint minden igazán öreg település, Budapest is számtalan sebhelyet, kincset rejteget az azt felületesen szemlélő elől. Az Imagine Budapest tematikus várostúráival épp ezeket a helyeket kívánja megmutatni. Vezetőikkel két-három órára a főváros ismerői is turistaként, friss szemmel nézhetnek a sok vihart megélt lakóházak omladozó stukkóira, és beléphetnek egyes, a nyilvánosság elől elzárt területekre is.

Ezek a várostúrák reneszánszukat élik, témáik kimeríthetetlenek: az Imagine Budapest mellett még számtalan vállalkozás vezet lelkes csapatokat végig a városon. A nyolcadik kerület titkainak felfedezése, ostromséták, gasztrokirándulások várnak idegeneket és itt lakókat egyaránt. És mi lehet izgalmasabb, mint egy kis borzongás? Bár az Imagine Budapest ?Azt beszélik a városban? ? bűnügyi történetek, pletykák Budapesten? című várostúrája fényes nappal vezeti végig az érdeklődőket a Várnegyed és a Víziváros barátságos utcáin, a sétán megismert történetek finom, hátborzongató ködbe vonják a főváros jól ismert részeit. Gyilkosság, szerelem, féltékenység, irigység: van itt minden, ami egy jó krimihez kell.

Azt-beszelik-a-varosban_b

?Lédererné, mi van a kosárban?? ?Kodelkának keze, feje, lába.? Ismerjük a történetet, még regényben is végigizgulhattuk: Kodelka Ferencet, a gazdag hentesmestert Léderer Gusztáv csendőr főhadnagy és felesége, Schwartz Mici tette el láb alól, majd a tetemet részekre darabolva a Dunába borították. Számos titok őrzője a Duna, de Budapesten szinte minden macskakő más történet felé visz el. Ki ölte meg a valamikori főbírót? Hogyan menekültek el a helyszínről a tettesek? Hol álltak bordélyházak a főváros előkelő negyedében? Mi is az a jassznyelv? Néhány óra alatt ezekre a kérdésekre az érdeklődők mind választ kapnak.

Mert a séta a pletyka szárnyán halad: nem csak bűncselekmények részleteiről tájékoztat, de óvatosan bevezet a főváros századfordulót követő alvilágába is. Hamiskártyások, rablók, tolvajok támasztják itt a városfalat, sötétségbe vesző suttogásuk végigkíséri a hazafelé tartókat. A mai sétáló sincs biztonságban: döntenie kell, a túrán kiosztott arcképek melyike takarja gyilkosét, és ki közülük az áldozat. Bár Cesare Lombroso tanai a gyilkosok ?ősemberi? arcvonásairól már nyilvánvalóan meghaladottak, az egyszeri túralátogató mégsem tudja nem bűnelkövetőnek nézni a papírlapról visszapillantó, alacsony homlokú, torzonborz alakokat.

Azt-beszelik-a-varosban_4

Azt mondják, azért szeretjük a bűnügyi történeteket, mert egy fiktív valóságot közvetítenek, amelyben végül a jó elnyeri jutalmát, a rossz pedig méltó büntetését: legbelül pedig mindannyian szeretnénk elhinni a mesét, hogy a gonosz csak néhány emberben él, nem pedig mindenkiben. Mint egy jó detektívtörténet, az Imagine Budapest sétája sem hagyja a szálakat elvarratlanul: a rejtélyek mindegyike megoldódik, és kellemes elégedettségérzettel térhet haza ki-ki a saját házába. És egy-két új anekdotával is persze, amivel a külföldi ismerősöket lehet elkápráztatni vagy épp ijesztgetni egy kicsit.

Az Imagine Budapest télen is új sétákkal várja az érdeklődőket: ?A fény útja? a városi világítás történetét mutatja be, a karácsonyra való ráhangolódást pedig a ?Vízivárosi Betlehem? című túra segíti. Ez utóbbin a téli főúri bálok táncosai is újra mozgásba lendülnek, de képzeletünkben életre kel majd a Szent Anna templom különleges, régen is ritkaságszámba menő mozgó Betlehemje is.

További információ: http://imaginebp.hu/

A rovat további cikkei