fbpx

Bábjáték a híres Boribon-sorozatból

boribonA Boribon és Annipanni kifejezetten a hároméveseknek szól, de mivel a Budapest Bábszínház családi színház, és az idősebb ovis testvéreket sem hagyják otthon a szülők, természetesen számukra is élvezhető lesz az előadás. Az alapanyagot Marék Veronika Boribon-sorozata, valamint a Boribon muzsikál című, 2011-ben az év legjobb gyereklemezének járó Fonogram-díjat elnyert lemez jelenti, amelynek dalait szintén Marék Veronika jegyzi, zeneszerzője Tallér Zsófia, előadójuk Mórocz Adrienn, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész szakosaként a Budapest Bábszínházban töltötte szakmai gyakorlatát, ősztől pedig a társulat tagja.

 

A formálódó darabötletet a színház igazgatója, Meczner János kezdettől támogatta és a nagyszínpadra szánta a legifjabb nézőknek szóló produkciót. ?Egy hétig nem aludtam? ? idézte fel Ellinger Edina azt, hogyan reagált erre az ajánlatra, hiszen színészként tudja, milyen szcenikai követelmények elé állítja az alkotókat a Budapest Bábszínház nagyszínpada. Hozzátette azonban, hogy kedveli a kihívásokat, és bízik ? a különleges, nézőbarát világával a Pettson és Findusz sikeréhez is jelentős mértékben hozzájáruló ? Lisztopád Krisztina bábjaiban, izgalmas és színes, vintage stílusú gyerekszoba díszletében, így reméli, hogy a szövegkönyvet jegyző Gimesi Dórával, valamint a koreográfus Sipos Verával sikerül egy kedvességében, játékosságában a hároméveseket megszólító előadást létrehozni.

 

Gimesi Dóra célja az volt, hogy a ?marékveronikaságot? megőrizze, hiszen a Boribon-sorozat sikerének az is a titka, hogy a karakterek nagyon pontosak, a nyelve egyszerű, de nem gügyögő, a történetek pedig szintén egyszerűek, de nagyon igazak.

 

 

Az előadásban Annipannit Mórocz Adrienn alakítja, Boribont ketten keltik életre: a bunraku technikát használó bábot Rusz Judit és a macinak a hangját is kölcsönző Bercsényi Péter mozgatják; a lemezről ismert dalokat Mórocz Adrienn és Bercsényi Péter éneklik. Bence szerepében Szolár Tibort láthatja a közönség, a Cicát Bánky Eszter, Szuszit, a kutyát pedig Kovács Katalin eleveníti meg. A premiert 2013. október 8-án láthatja a közönség a Budapest Bábszínház színháztermében.

 

A Boribon, a játékmackó, ami még egy másik, szürke játékmedve, kisfiúkkal, 1958-ban jelent meg. Utána az első igazi annipannis Boribon 1970-ben jelent meg. A Boribon-sorozatnak 12 kötetet van, melyből már több az új, mint a régi: öt a hetvenes években jelent meg, a többi hetet a Pagony Kiadónál, ahol 2002-ben kezdték újra kiadni a köteteket, a Boribon születésnapjával kezdve, és 2005-ben jelent meg a Boribon beteg, ami az új kötetek közül az első.

A rovat további cikkei