Bábos flashmob kíséretében nyílik meg a Bábtörténeti kiállítás június 30-án, pénteken a Nemzeti Művelődési Intézet lakiteleki székházában.

Az amatőr bábjátszás települési hagyományait bemutató tárlat a Bűvös Bábos Fesztivál résztvevőinek – közel 400 bábos és az ő csoportvezetőik, mentoraik – több hónapos kutatómunkája eredményeként született meg. A csoportok saját településük, térségük tradícióit és jellegzetességeit tették közkinccsé, mely elsőként a színes és izgalmas, tehetségeket és értékeket felvonultató, nagyszabású Fesztiválon vált megtekinthetővé 2023 májusában Veszprémben.

A nemzeti összetartozásunkat szimbolizáló gyűjtemény határon innen és túlról származó egyedi bábokat, értékes történeteket, valamint nagy múlttal rendelkező közösségeket és szokásokat tartalmaz, mint például az Udvarhely Bábműhely vagy a Kelj fel Jancsi figura.

Az ünnepélyes megnyitó keretében a színes programelemek mellett a Bűvös Bábos program során megalakult közösségek perdülnek táncra saját készítésű fakanálbábjaikkal, a fesztivál indulóját énekelve.

A kiállítás augusztus végéig tekinthető meg a Nemzeti Művelődési Intézet székházának nyitvatartási idejében. A látogatók előzetes bejelentkezés után vezetett sétán a szerves magyar műveltség főbb jelképeit is megismerhetik.

Nyitókép forrása: Nemzeti Művelődési Intézet