fbpx

Bábszínházi találkozó is lesz a színházi olimpián

Idén Magyarország ad otthont a 10. Nemzetközi Színházi Olimpiának, amelyen most először a bábszínházak is részt vesznek. A Bábművészeti Világtalálkozó rendezvényei húsvéttól egészen Szent Iván éjjeléig tartanak majd az ország több pontján.

Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója elmondta, az országot – Budapest kivételével – négy egységre osztották, amelyekben három-három vidéki bábszínház összefogásával valósulnak meg a programok. A dél-keleti régióban a békéscsabai teátrum, a kecskeméti Ciróka Bábszínház és a szegedi Kövér Béla Bábszínház vesz részt a kezdeményezésben.

A három hónapon át tartó bábszínházi programsorozatban a Magyar Bábművészek Szövetsége vezetésével, egységes művészeti koncepció mentén alakulnak mindenhol a programok. Az előadások nagy része szabadtéren zajlik majd, ingyenes lesz, és több produkció elsősorban nem a gyerekeket, hanem a felnőtteket szólítja meg.

A bemutatni kívánt produkciók nagy művészi értéket képviselő nemzetközi és hazai báb- és utcaszínházi előadások, workshopok, kiállítások, alkotói projektek.

A nemzetközi fesztivál középpontjában a szakmai együttműködés áll. A bábművészet oldaláról a fejlődés, a találkozás, a kapcsolatépítés és a tudásátadás a cél; míg a nagyközönségnek a műfaj sokszínűségét, a minden korosztályhoz szólni tudó, értéket teremtő, minőségi előadóművészeti kategóriát kívánják bemutatni – mondta Lenkefi Zoltán.

A Bábművészeti Világtalálkozón a tervek szerint lesz kilenc workshop, három kiállítás és hat alkotói projekt. Várhatóan 53 külföldi, 57 hazai és 7 határon túli báb- és utcaszínház 332 előadást ad a becslések szerint több mint 73 ezer néző számára.

Valamennyi művészeti egység egy-egy híres bábművész munkássága előtt tiszteleg. Az úgynevezett Figurák Háza program Koós Iván (1927–1999) Kossuth-díjas báb- és díszlettervezőnek állít emléket. A dél-keleti régióban az izraeli Yael Rasooly Paper Cut című produkcióját mutatják be a három résztvevő bábszínházban április 13. és 15. között.

A Határtalanul program Kovács Ildikó (1927–2008) bábszínházi rendező előtt tiszteleg; május 12-14. között a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat Brighella Bábtagozatát látják vendégül a résztvevők. A romániai magyar társulat Történet a tálról és a kanálról című előadását hozza el.

A „Szevasztok, Pajtikák!” elnevezésű program egy három hétvégén (május 27–29.; június 3–4. és június 24–25.) át tartó szabadtéri fesztivál lesz a régióban, hétvégente 4-5 előadással, amelyek között várhatóan cseh és olasz társulatok is jelen lesznek – mondta Lenkefi Zoltán. Itt Kemény Henrik (1925–2011) Kossuth-díjas bábművész, érdemes és kiváló művész munkássága kerül a középpontba.

A programsorozat zárórendezvénye június 30-án lesz a Magyar Zene Házában.

Nyitókép: Történet a tálról és a kanálról. Fotó: Czinzel László

A rovat további cikkei