Verena Koch saját színdarabja, A szőlőtőkék istene élőzenés, vidám, ám elgondolkodtató előadását a budapesti nézők is láthatják február 9-én este 7 órától a Bethlen Téri Színházban. A Magyarországi Német Színház német nyelvű előadása borral, zenével és magyar felirattal.

„Ennek a darabnak az ötlete 2019-ben megvolt már. Onnan indult, hogy milyen jó lenne Szekszárdon, a bor városában egy olyan darabot színpadra állítani, ami a borról szól, szórakoztató és színpadon, borpincékben, rezidenciákon is lehet játszani. Közben azonban beütött a Covid, ám a karantén is inspiráló hatással volt a rendezőnőre és a társulatra” – mesélte Lotz Katalin igazgató.

A történet szerint a járvány miatt egy borospincében rekedt pár német turista, akik megdöbbentő módon a bor római istenének, Bacchusnak a pincéjében találják magukat. Ahogy egyre jobban fogy az isteni nedű, annál inkább kerülnek előtérbe az emberi drámák és persze az önfeledt szórakozás, amelynek során a világ legismertebb, borral és alkohollal kapcsolatos dalai dobják fel a szereplők és a nézők hangulatát is.  

„Van egy négyfős zenekar, akikkel élőben játsszuk ezeket a magyar, német és angol slágereket. A darab mondanivalója aktuális, de mellőzünk mindenféle didaktikát” – mondta Lotz.

Az előadás kétnyelvű, 70 százalékban német, 30 százalékban magyar, amit kiegészít a felirat, mindig éppen a másik nyelven. „Előny, ha valaki akár csak kicsit is beszél németül, de nem szükséges. Egyrészt ott a felirat, másrészt a Magyarországi Német Színház művészeinek játéka univerzális, mindenki megértheti a darab lényegét, nyelvtudástól függetlenül. Fontos kiemelni, hogy nem szeretnénk kihagyni a nézőket sem a borozás élményéből: az előadás előtt Komjáthi Tamás borműves a saját borait kínálja majd a nézőknek” – fűzte hozzá az igazgatónő.

Fotó: Mártonfai Dénes