Az egynapos hangversenysorozat a nagy barokk zeneszerző alkotásainak széles repertoárját öleli fel. A koncertek reggel kilenc órakor kezdődnek és estig tartanak, a város zeneművészeti oktatási intézményei (Sigismund Toduță Zeneművészeti Főgimnázium, Gheorghe Dima Zeneakadémia), a kolozsvári Transilvania Filharmónia, valamint hazai és külföldi művészek közreműködésével.

A maraton során egy-egy ismeretterjesztő hangversenyt is tartanak magyar, illetve román kísérőszöveggel, kisiskolások számára.

A rendezvény kiemelt célja, hogy felmutassa a lutheránus barokk mester zenei és szellemi örökségét, valamint hogy megismertesse a nagyközönséggel a felújított Pietati műemléktemplom kincseit, köztük a három manuálos pneumatikus hangversenyorgonát.

A Kolozsvári Evangélikus–Lutheránus Egyházközség legfontosabb épületének restaurálása 2018 nyarán kezdődött el. A három év alatt minden megújult: a templomtornyon lévő buzogány fölött elhelyezkedő villámhárítótól a padlózatig, a kövezetig, de restaurálták az oltárt és az oltárfestményt, a keresztelőmedencét, valamint a Kelet-Európában egyedinek számító hangversenyorgonát is.

A filharmónia esti hangversenyén kívül a rendezvényre a belépés díjtalan, a szervezők azonban adományokat gyűjtenek a Szeben megyei Kürpöd barokk orgonájának megmentésére. A sürgős restaurálásra váró Johannes Hahn orgona (1783) a Pietati-templomban találna új otthonra, amennyiben sikerül előteremteni az ahhoz szükséges anyagi forrásokat.

Az első kolozsvári Bach-maraton kezdeményezője és mentora Horváth Zoltán zongora- és orgonaművész, a Pietati-templom orgonistája. Szervezője a Kolozsvári Evangélikus–Lutheránus Egyházközség és a Romániai Evangélikus–Lutheránus Egyház.

Fotó: Varró-Bodoczi Zoltán