fbpx

Bach mindenkinek – Száz településen kétszáz ingyenes esemény

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a Bach Mindenkinek Fesztivált: március 16-tól a Kárpát-medence száz településén kétszáz ingyenes programon csendül fel a zeneszerző muzsikája.

Kovács Zalán László fesztiváligazgató elmondta, hogy az eseménysorozat év végéig zajlik, a fő időszak március 31-ig tart. A fesztivál nyitókoncertje március 17-én Szolnokon lesz, a Városházán, ahol az Ádám Jenő Zeneiskola tanárai, növendékei lépnek fel. Az esemény díszvendége a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Karnagyok Kamarakórusa lesz. Kitért arra, hogy a magyarországi programokon túl

a Bach Mindenkinek Fesztivál mindig feladatának tartotta, hogy a határainkon túl élő magyarsághoz is színvonalas eseményeket vigyen,

ezért minden évben számos koncert zajlik Erdélyben, Felvidéken és Délvidéken is. Emellett idén a háborús nehézségek ellenére Kárpátalján ismét felcsendülnek Bach dallamai. Hozzátette: idén átlépik a Kárpát-medence határait is, a következő hetek során Bukarest, Bern és London mellett az ausztráliai Brisbane is helyszínt ad programoknak.

Kovács Zalán László ismertetése szerint a neves zenekarok, a Kossuth- és Liszt-díjas művészek mellett a minőség iránt elkötelezett zeneiskolai együttesek és szólisták, templomi kórusok és további előadók fellépései, valamint egyebek között zenetörténeti szakértők beszélgetései gazdagítják a programokat. Elmondta, hogy a jótékonysági hagyományt folytatva idén a Bethesda Gyermekkórház munkatársai gyűjthetnek adományokat az eseményeken, amelynek részleteiről a fesztivál honlapján lehet tájékozódni.

Hoppál Péter miniszteri biztos, a Bach Mindenkinek Fesztivál fővédnöke arról beszélt, hogy Johann Sebastian Bach az egyetemes zenetörténet legnagyobb alakja, akinek munkásságából máig ható lelki táplálékot, művészeti élményt és lélekerősítő aktualitásokat nyerhetünk. Kiemelte: a fesztivál a „kulturális akadálymentesítésen” keresztül megpróbálja eljuttatni Bach zenéjét az emberek széles rétegeihez: ennek jegyében lesznek koncertek kistelepüléseken, a fővárosban és a határon túl is. A helyszínek sokszínűségét pedig jól mutatja, hogy Bach dallami felcsendülnek majd az aluljárókban, kórházakban, könyvtárakban, templomokban és a rendőrpalotában is.

Kovács Zalán László kiemelte, hogy március 27-én lesz a Hagyományok Házában az Egressy Konzi népzene tanszakának koncertje, amelyen fellép Faragó Laura Kossuth-díjas énekművész is. Faragó Laura arról beszélt, hogy a koncert párhuzamba állítja a barokk zene és a magyar népzene közötti hasonlóságokat. Március 25-én a Néprajzi Múzeumba közös koráléneklés lesz a Központi Református Énekkar és a Budapesti Helyőrségi Zenekara közreműködésével. Az énekléshez bárki csatlakozhat.

A Fesztivál kiemelt eseménye lesz március 23-án a Gödöllői Királyi Kastélyban a Magyar Honvédség Központi Zenekarának koncertje.

Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatója elmondta, hogy évek óta részt vesznek a fesztiválon, idén pedig több programmal is kapcsolódnak az eseményhez, így a nyári turisztikai szezonban a külföldről érkező látogatókhoz is eljut majd Bach zenéje.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója tájékoztatott, hogy a fesztivál fő időszakában mintegy 100 településen 200 program valósul meg, a kórházi koncerteket a fő időszakon kívül rendezik meg. Az adományokat a kórház programjának támogatására fordítanák, amely abban segíti a betegeket, hogy fájdalommentessé tegye a kórházi tartózkodást.

Nyitókép forrása: a fesztivál Facebook-oldala

A rovat további cikkei