fbpx

Bácsmegi Gábor lesz a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója

Bácsmegi Gábort választotta a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatójának a békéscsabai közgyűlés csütörtöki ülésén.

A jelen lévő 15 képviselő a javaslatot egyhangúlag szavazta meg. Az eddig igazgatóhelyettesi feladatokat ellátó Bácsmegi Gábor egyedüli jelöltként pályázott az április végén kiírt posztra. Igazgatói kinevezése augusztus 1-jétől öt évig tart.

A döntést – mivel megyei hatókörű városi múzeumról van szó – még az illetékes miniszternek is jóvá kell hagynia. Amennyiben a szaktárca vezetője 30 napon belül nem hoz döntést, úgy kell tekinteni, hogy elfogadja a határozatot – olvasható az előterjesztésben.

Szarvas Péter polgármester az ülésen kiemelte: a múzeum a hamarosan létrejövő Munkácsy-negyed vezére kell, hogy legyen, olyan marketing-, PR-tevékenységet kell majd folytatnia, amely városhatáron túlra viszi el a város és a negyed hírét. Véleménye szerint az intézménynek a jövőben is lehetőséget kell adnia a kortárs helyi festők bemutatkozásának, tárlatának; ahogyan folytatni kell a nívós kiadványok szerkesztését is.

Igazgatói pályázatában Bácsmegi Gábor egyik legfontosabb feladatának az intézményhez tartozó Csabai Tanya és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhely (Gabonamúzeum) fejlesztését, vizesblokkal való kiegészítését nevezte. Mint mondta, azt kültéri rendezvényhelyszínnek is lehetne használni, emellett bérbe lehetne adni, így növelve a bevételeket.

Az idei évben elindul a főépület homlokzatának a felújítása, valamint a múzeumi bolt kialakítása, utóbbi szintén bevételteremtő hatású lesz – írja.

Fontosnak nevezte a korábban indított Utazó Múzeum folytatását és kibővítését, amellyel olyan iskolákba jutnak el, amelyek nem tudnak eljönni az intézménybe. Szeretné újraindítani a koronavírus-járvány miatt abbahagyott rendezvényeket, a Vitézi Játékokat és a Tortamustrát, valamint az Alföldi Tárlatot, amely évtizedekig meghatározó képzőművészeti eseménye volt Békéscsabának. Akár lehetne biennálé formában, egymást váltva az Országos Tervezőgrafikai Biennáléval – fogalmazott.

A régész végzettségű Bácsmegi Gábor fontosnak nevezte, hogy minden évben legyen egy kiemelt kiállítás.

Idén a Terrakotta hadsereg – Az első császár üzenete lesz az, jövőre a váci múmiákat hozzuk el, és távolabbi terveink között szerepel a magyar dinoszauruszok bemutatása is – fogalmazott pályázatában. Hozzátette: „A művészeti témájú tárlatokat is változatosabbá kell tennünk, ne csak a grafika és a festészet jelenjen meg, hanem a fotóművészet, kisplasztikák is.”

Szeretne minden évben a vakok és gyengénlátók számára is szervezni egy „tapintható tárlatot”.

A Munkácsy Mihály Múzeum a megyei jogú városok múzeumai között az egyik legkisebb létszámmal működő intézmény, amin változtatni kell – írta a pályázatában. A pályázat kiírására azért volt szükség, mert Ando György – aki 2013 óta vezette az intézményt – tavaly szeptemberben váratlanul elhunyt.

Nyitókép: Körös Hírcentrum

A rovat további cikkei