fbpx

Bagossy-túrakihívástól a reneszánsz hímzésig kínál programot a gyergyói Egyfeszt

A gyergyói Egyfeszt Erdély legfiatalabb fesztiválja. Idén második alkalommal, augusztus 4–7. között 50 helyszínen, több mint 800 programmal rendezik meg.

A szervezők szerint az Egyfeszt olyan, mintha kereszteznénk a Művészetek Völgye és az Ördögkatlan Fesztivált, és a végeredményt az erdélyi havasok lábához teleportálnánk, kastélyok, bájos polgári házakkal körbevett kisvárosi főterek, zsindelyes falusi porták, zúgó erdők és fajgazdag kaszálók vidékére.

Sokszínű a programkínálat az oldtimerautó-kiállítástól az utóbbi 120 év telefonjait felvonultató magángyűjteményig, de lesz gyerekprogram, könyvbemutató, erdélyi rocktörténet, felnőtteknek mesekocsma, dumaszínházas stand-up és slam poetry, jazz workshopok, zenés főzés, kirakatszínház.

Fotó: Egyfeszt/Vargyas Ákos

A számtalan túraprogram legérdekesebbje a Hegyilevegő Experience, amely a helyi illetőségű Bagossy Brothers Company ötlete nyomán túrakihívásként azokra az ikonikus helyszínekre visz el Gyergyószentmiklós környékén, ahol a zenekar videóklipeket forgatott. Gyergyószentmiklóson Gyergyói multikulti: székelyek, örmények és zsidók címmel vezetett városnéző túrán lehet megismerni a kisváros nevezetességeit.

A Súgó-barlang Erdély és Európa egyik leghíresebb barlangja, nevét a helyi lakóktól kapta: a huzat és a víz zúgása egy suttogó, susogó hangot idéz elő. Öt védett denevérfaj is él itt, rájuk vigyázva is szervezik a Makám zenekar koncertjét.

Gyergyószárhegyen Erdély egyik legszebb reneszánsz kastélyába, a Lázár-kastélyba reneszánsz napokra várják az érdeklődőket. A Gránátalma Egyesület hímzőasszonyai korhű ruhában és környezetben reneszánsz hímzéseket készítenek, bekapcsolódási lehetőséget biztosítva az érdeklődőknek.

Három nagyszínpadon, valamint további kisebb helyszíneken lesznek koncertek. Az Egyfeszt egyik idei sztárfellépője a Gipsy Kings, további fellépők: Carson Coma, Parno Graszt, Zűrös Banda, A Csajod, Wellhello, Hobó és bandája, Lajkó Félix és a Volosi, Herczku Ági és Nicola Parov, Dresch Mihály, Harry Tavitian és Cserey Csaba, Kubinyi Júlia, Sárik Péter és Falusi Mariann, Dorogi Péter (Intim Torna Illegál), Sárosi Péter Azara & Tasi Nóra, Benedek Balázs Quartett, Teddy Queen, The Minds, Tárkány Művek, Cimbaliband, sZempöl Brass Edition, Transylvanian Bú Boys, Kerekes Band, DJ Palotay, Besh o droM.

Az Egyfeszt programja itt böngészhető végig.

Nyitókép: Egyfeszt/Keresztes Zoltán

A rovat további cikkei