A 20. század második felének – ma már – retró korszaka a Balaton történetében valódi aranykor volt. A trianoni határok közé zárt nemzet a húszas évektől kezdve tengerként szerette és használta a tópartot. Ekkoriban született meg a Balatonnak az a kollektív tudatban élő portréja, amely mind a mai napig meghatározó a gondolkodásunkban és a nyári terveinkben. De pontosan mit is mutat ez a portré? Mennyiben közösségi, mennyiben személyes és mennyiben lehet objektíven megszólalni róla?

A kiállítás ezekre a kérdésekre keresi a választ a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek balatoni tárgykultúrájának és helyszíneinek bemutatásával a Palma gumimatractól a Fabulon naptejen át egy kipróbálható Camping kerékpárig vagy a zánkai úttörőtábor emlékeitől az egykori balatonfüredi utasellátóig. A kiállításban megjelenő emblematikus fejlesztések, termékek és találmányok évtizedeken keresztül meghatározták a balatoni nyarak valóságát és hangulatát, emlékeink megkerülhetetlen szereplőivé váltak.

A kiállítás megnyitóján Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy nekünk, magyaroknak a nyár mindig is összekapcsolódott, összekapcsolódik a Balatonnal, a magyar tengerrel: „Akiknek már megfelelő hosszúságú életút áll a hátuk mögött, azoknak személyes emlékeket eleveníthetnek fel a kiállítás képei, a fiatalabbaknak pedig olyan emblematikus magyar filmekből lehetnek ismerősek, mint a Pogány Madonna vagy a Zimmer Feri.”

Fotók forrása: Várkapitányság