fbpx

Balázs Imre József, Jánosi Andrea és Kató Emőke kapja idén az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat

Irodalom kategóriában Balázs Imre József költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész; képzőművészet kategóriában Jánosi Andrea grafikus, illusztrátor; előadó-művészet kategóriában Kató Emőke színművész kapja idén az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat – közölte szombaton a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Az RMDSZ és a szövetség Communitas Alapítványa által alapított, idén tizedik alkalommal kiadott díjat hagyományosan a magyar kultúra napján adják át, de az RMDSZ a koronavírus-járvány miatt idén is az ünnepi könyvhétre halasztotta a ceremóniát.

„A díjátadó nem ragaszkodik a magyar kultúra zord januári napjához – ha a járvány ki is túrja, helyet követel magának egy szebb nyári napon, a kolozsvári ünnepi könyvhéten” – idézte a közlemény Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Facebook-bejegyzését.

A közlemény idéz a díjazottak méltatásából is. A Balázs Imre Józsefet laudáló Keszeg Anna azt hangsúlyozta, hogy eddigi elismerései mögött tizenegy verseskötet áll, tizenegy kötetnyi értekező próza, öt kritikai-szerkesztői munkához kapcsolódó és hat olyan kötet, amely az irodalomtörténészi munkát reprezentálja.

A Jánosi Andreát méltató Szuszámi Zsuzsa kiemelte: „Művészi tevékenysége nemcsak könyvek illusztrálásában érhető tetten, hanem a Napsugár magazin rajzaiban, a reklámgrafika, a könyvborító-tervezés és az oktatás terén is.” Alakjai, figurái sajátossá, állandóvá, felismerhető védjeggyé váltak.

A Kató Emőke kolozsvári színésznőt laudáló Visky András megállapította: „Lehetetlen beskatulyázni, szétvetne minden dobozt, mert nem a felismerhetőség kényelmére vágyik, hanem a még nem tapasztaltra: hogyan lehetnék az, aki még sohasem?”

Nyitókép: Kolozsvári Rádió

A rovat további cikkei