A Cziffra György által rendbehozatott senlis-i St. Frambourg-kápolnában lép fel Balázs János a franciaországi Cziffra Alapítvány felkérésre szeptember 24-én, így folytatódik az emlékév programsorozata. A Cziffra Foundation centenáriumi ünnepségsorozata ezzel a nyitókoncerttel veszi kezdetét Franciaországban.

Cziffra György 1973-ban alapította a Cziffra Foundationt, amelynek központja Liszt Ferenc Auditorium néven a történelmi Saint-Frambourg-kápolna lett. Az akkor már világhírű művész anyagi és egyéb áldozatokat nem kímélve, magánvagyona felhasználásával újította fel jelenlegi formájára a korai gótikus kápolnát, a francia történelem egyik fontos helyszínét. A francia királyságot megszilárdító Capet Hugó felesége, Adelhaid alapította itt az első kegyhelyet, amely az 1970-es évekre súlyosan leromlott állapotban garázsként működött. A műemléket Cziffra György 1977-ben nyitotta meg koncertteremként – ekkor készült el a barátja, Joan Miró által felajánlott nyolc üvegablak is, amely a mai napig a kápolna dísze. A Cziffra Foundation jelenleg is az alapító által meghatározott célokkal és szellemiségben végzi munkáját, széleskörűen támogatja a fiatal művészeket, kiállításoknak, hangversenyeknek, fesztiváloknak ad otthont. Az alapítvány elnöke Gérard Bekerman, a Cziffra György-emlékév nemzetközi védnöke.

Az Improvisart című koncert koncepciója azt a romantikus hagyományt folytatja, amikor még a zongoristák és zeneszerzők előszeretettel improvizáltak, és átiratokat készítettek ismert operákból és dalokból. A koncert Bachtól Liszt Ferencen át Cziffra György és Balázs János saját improvizációjáig terjed, és bemutatja azt a 200 éves tradíciót, amelyben az előadóművész valójában az alkotóművész társává válik. Így szeretné a művész felhívni a figyelmet e műfaj létjogosultságára a klasszikus zenében, és így tiszteleg a 100 éve született Cziffra György emléke előtt. A műsor a Cziffra 100 keretében több helyszínen aratott már sikert: elhangzott a római Magyar Akadémián, az olaszországi Forliban az Emilia Romagna Fesztiválon, a stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben, valamint Passauban a nagy érdeklődésre tekintettel kétszer is, az Európai Hetek Fesztiválon. Magyarországon Zalaegerszegen élőben hangzott el az Improvisart program, amelyhez online bárki szabadon csatlakozhatott.

Balázs János nem először lép fel a Cziffra-kápolnában, először 2012-ben játszott ott, amikor 24 évesen megnyerte a Cziffra György Emlékverseny első díját. Azóta többször kapott meghívást az alapítványtól, legutóbb 2018 novemberében lépett fel a Liszt Ferenc Auditoriumban.

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. Az emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével. 

A Cziffra 100 eseményeiről a cziffra100.com weboldalon tájékozódhatnak.

Nyitókép: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész előadása a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát önkormányzat díj átadóján a Budapest Music Centerben 2021. szeptember 9-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt