A Liszt Intézet brüsszeli kulturális központja Balázs János (1905–1977) festőművész munkáin keresztül mutatja be a roma kultúrát, annak gyökereit és hagyományait – közölte Burányi Adrienne, a brüsszeli magyar kulturális központ igazgatója kedden.

Burányi Adrienne elmondta, hogy A világ a barlangom című brüsszeli kiállításon a világtól elvonulva élő, gazdag irodalmi ismeretekkel rendelkező művésznek a roma festészet és költészet alapkövét jelentő alkotásait ismerheti meg a közönség.

Felidézte, hogy a vibráló színeket és archaikus formákat alkalmazó művész egyedülálló életutat járt be, 63 évesen kezdett el festeni, alkotói korszaka 8 év volt. Ez idő alatt azonban több mint 300 festményt készített és két verseskötete jelent meg.

„A cigány mesék misztikus világát és a valóság elemeit ötvöző szürreális festmények René Magritte belga származású festő Belgiumában, a szürrealizmus bölcsőjében igazi kuriózumnak számítanak” – fogalmazott.

A kiállítás március 8-ig tekinthető meg, a záróeseményen a művész költészete is középpontba kerül – tette hozzá Burányi Adrienne.

Nyitókép: MTI/Lajos György