Tóth Krisztina a Magvető Kiadónál legutóbb megjelent, Bálnadal című kötete talán az eddigi legmegrendítőbb gyűjtemény, mely 2017 és 2020 között írt verseit foglalja magában. A három nagyszerű ciklus a Völgyúttól a Kínai utazáson át hétköznapi életünk helyszíneire, a Terekbe vezeti az olvasót. A múlt és a múltbéli emberek felbukkanása, az emlékezés furcsa működése jelenik meg a versekben hol haikukba sűrűsödve, hol a szonettek ünnepélyességével, máskor szabadabb formákban, hogy a legalapvetőbb kérdéseket tegye fel a mának: miért, hová, mivégre?

A költő erdélyi estjein közreműködő fia, Szántó Marcell 2014-óta foglalkozik aktívan színpadi zenéléssel. Első zenekara a Hangember volt, ahol az irodalom és zene közös metszeteit kereste, először kortárs irodalmi műveket, majd saját verseket zenésített meg. A zenekar fennállása alatt három lemeze jelent meg, a budapesti klubélet aktív szereplői voltak. 2019-ben megalapította a Folksteps zenekart, ami a magyar népzene és a nyugati rockzene összeházasítását tűzte ki céljául, eddig két lemezük jelent meg, mindkettő komoly sikereket ért el. 2020 nyarán belépett a Damara zenekarba, ami a magyar populáris és alternatív zene hagyományait viszi tovább, első nagylemezük 2021 decemberében jelent meg. 

Szólóelőadóként is tevékenykedik, több saját koncert után tervez egy nagyobb kiadványt 2022-ben, amiben az elmúlt négy év daltermését fűzné fel egy koncepciólemezre.

A szerző beszélgetőtársa Murányi Sándor Olivér író lesz. A rendezvény támogatói a Szépírók Társasága, a Retro Gold Étterem, a G. Kulturális Egyesület, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Kájoni János Megyei Könyvtár, a Liszt Intézet és Hargita Megye Tanácsa.

A kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható, a szerző dedikálja. Mindenkit szeretettel várnak.

Képek: Magvető